- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bilete de tratament pentru pensionari. Care sunt condițiile de acordare a tichetelor cu care vârstnicii pot beneficia de 16 zile de vacanță în stațiunile balneare

14 Jun, 23:11 • Stefan Simion
Bilete de tratament pentru pensionari. Casa Națională de Pensii anunță că a început distribuirea biletelor de tratament pentru pensionari, valabile în anul 2024. Daniel Baciu, șeful instituției, precizează că, în 2024, bugetul pentru aceste tichete este mai mare decât în anul precedent.
Bilete de tratament pentru pensionari. Care sunt condițiile de acordare a tichetelor cu care vârstnicii pot beneficia de 16 zile de vacanță în stațiunile balneare

Bilete de tratament pentru pensionari. Daniel Baciu anunță că, anul 2024, este primul an după pandemie în care se depășește nivelul din 2019 în ceea ce privește numărul de pensionari beneficiari de bilete de tratament.

Suntem în plin sezon de distribuire, cererea este foarte mare, aceste bilete sunt acordate și asiguraților. Anul acesta avem un buget mai mare față de anul trecut, cu 100 de milioane de lei în plus pentru bilete de tratament. Este, cred, primul an de după pandemie în care depășim nivelul din 2019 în ceea ce privește numărul de pensionari beneficiari. Aceste bilete sunt o formă de protecție socială și sunt finanțate din bugetul de pensii”, a declarat șeful Casei de Pensii la România TV.

Noua lege pensiilor prevede mai multe beneficii pentru pensionari în ceea ce privește biletele de tratament. Concret, soțul sau soția unui pensionar care beneficiază de aceste tichete va putea beneficia de același tratament în stațiune. Soțul/soția va plăti același preț preferențial înscris pe bilete. Această modificare va intra în vigoare la 1 septembrie 2024.

Citeste si Ce pensionari nu vor beneficia de niciun leu la recalcularea din septembrie. Lacunele legii îi numulțumesc pe vârstnici

Totuși, dacă soțul/soția nu este asigurat sau pensionar al sistemului public, va trebui să plătească integral prețul biletului de tratament.

Bilete de tratament pentru pensionari. Condiții de acordare a tichetelor de tratament

Pensionarii din sistemul public de pensii pot beneficia de tratament balnear:

  • Gratuit, dacă sunt beneficiari ai unei pensii de invaliditate, conform programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale.
  • Cu o contribuție bănească, pentru ceilalți pensionari și asigurați.

Noua lege a pensiilor vine cu o altă noutate în ceea ce privește biletele de tratament. Durata sejurului în stațiunile balneare va fi, începând din acest an, de 16 zile, față de intervalul de 12-18 zile prevăzut de Legea 263/2010.

Citeste si Soluții pentru românii nemulțumiți de pensiile recalculate de la 1 septembrie. Informații prețioase pentru toți pensionarii din România

Biletele de tratament pot fi solicitate de pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, cu un procent de maxim 15% din totalul biletelor acordate gratuit beneficiarilor unor legi speciale sau persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

Alocarea biletelor de tratament se realizează în limita locurilor disponibile în unitățile deținute de CNPP și a locurilor contractate cu alți operatori economici de profil, în conformitate cu bugetul asigurărilor sociale de stat. În 2024, numărul total de locuri disponibile va fi suplimentat până la nivelul sumelor alocate, prin contracte cu operatori economici.

Cele 60.420 de locuri vor fi completate, până la nivelul sumelor prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat, cu bilete de tratament balnear contractate cu alți operatori economici de profil.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult