Fermierii români sunt puternic afectați de scumpirile fertilizatorilor, așadar sunt forțați de conjunctură să treacă la culturi BIO. Pe de altă parte, marii producători de fertilizator susțin faptul că prețurile ridicate din energie, îi obligă să țină prețurile ridicate. Chiar și cel mai mare producator de îngrășăminte din România, AzoMureș este puternic afectat de facturile de gaz. Acesta a anunțat în vara acestui an faptul că sistează temporar producția.
Citește și: Premierul Ciucă:„România trebuie modernizată și cu bani europeni!”Două jaloane PNRR atinse pentru educație.
„Azomureș suspendă temporar producția de amoniac din cauza prețului ridicat la gazele naturale. Vom continua să producem îngrășăminte, până la epuizarea stocului de amoniac existent. Continuăm dialogul cu autoritățile guvernamentale pentru a fi aplicat și industriei din România ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe țări europene.”, a comunicat instituția în data de 22 iunie.
Secretarul de stat în ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a declarat că este o tendință vizibilă a fermierilor de a se orienta către culturile ecologice, din cauza scumpirilor. Dat fiind că multe din fermele româneși sunt cele de „pe lângă casa omului” nu exista o statistică exacta a fermelor BIO, însă Moise crede că ele sunt în număr mult mai mare decât în statistica oficială.
„N-aş putea spune cât la sută din agricultura românească este ecologică, pentru că o mare parte din fermele României sunt fermele de pe lângă casă, care nu sunt înregistrate la APIA şi nu iau subvenţii, dar sunt bio, pentru că acei oameni nu folosesc nicio substanţă.” a declarat secretarul de stat pentru AGERPRES
Sorin Moise afirma, de asemenea, că fermieri sunt tentați să se orienteze către culturile ecologice. Acest lucru se datorează, pe de-o parte prețurilor crescute pentru fertilizator și carburanți, dar pe de altă parte și pentru că exista piață pentru produsele BIO, ba chiar sunt la mare căutare. De altfel, ministru Petre Daea, își dorește să reînvie magazinele românești cu produse locale. În acest sens a fost aprobată și o ordonanță de urgență care permite organizarea unor astfel de magazine.
În trecut, a mai existat o astfel de inițiativă, care a purtat denumire a de Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA. Aceasta avea ca scop organizarea și desfășurarea comerțului cu ridicata și comerțului cu amănuntul în depozite și magazine specializate, piețe și târguri cu mărfuri agricole, produse de fermierii români.
Alte articole: Romii vor să fie recunoscuți oficial ca indieni: „Nu mai vrem să fim ai nimănui, suntem parte a poporului indian”