Black Friday 2024. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) le recomandă internauților prudență maximă atunci când decid să-și achiziționeze produse aflate la ofertă. Instituția atrage atenția mai cu seamă asupra verificării condițiilor de livrare și autenticității informațiilor de-a lungul întregului proces de achiziție online.
„Volumul crescut de achiziții de diverse produse din perioada Black Friday are un impact semnificativ asupra activității de curierat din România. În această perioadă, având în vedere numărul mare de comenzi, este posibilă apariția unor întârzieri la livrarea coletelor sau a deteriorării sau pierderii acestora în timpul transportului. Atunci când fac comenzi online, utilizatorii ar trebui să acorde o atenție sporită ofertelor propuse de comercianți și să verifice următoarele aspecte: opțiunile de livrare oferite de magazinul online”, transmite ANCOM.
Citeste si Studiu Kantar România: Buget de 3.116 lei pregătit de românii pentru Black Friday 2024
Atunci când vor să facă cumpărături online, utilizatorii trebuie să fie atenți la câteva aspecte:
O astfel de perioadă, în care internauții vânează oferte și sunt dispuși să acceseze orice link care i-ar duce către un site cu oferte, este o adevărată binecuvântare pentru hackeri. Atacatorii cibernetici profită din plin și trimit tot felul de linkuri dubioase pe care nu puțini sunt cei care le accesează și, mai mult, sunt dispuși să transmită date personale, lucru care îi va lăsa fără bani în cont.
Prin urmare, ANCOM atrage atenția utilizatorilor să nu răspundă SMS-urilor sau email-urilor transmise aparent de un furnizor de servicii poștale prin care se solicită accesarea unui link și completarea de informații precum numărul cardului bancar necesare livrării unui colet.
În cazul în care o persoană a fost victima unei astfel de înșelăciuni, trebuie să informeze furnizorul de servicii poștale și să se adreseze organelor de poliție pentru începerea investigațiilor.
În plus, în cazul bunurilor expediate prin serviciul contra ramburs, ANCOM recomandă ca, înainte de achitarea coletului, destinatarii să se asigure că ei sau cineva apropiat chiar au făcut comanda respectivă.