- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Blackout în România? Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu face anunțul pentru milioane de români

18 Jul, 21:01 • Bumbeneci Diana
Virgil Popescu îi liniștește pe români. Oficialul susține că nu există risc de blackout iar cine susţine asta este interesat doar să creeze panică.
Blackout în România? Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu face anunțul pentru milioane de români

Fostul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu a transmis că românii nu trebuie să aibă temeri în această perioadă deoarece nu există risc de blackout. Mai mult, oficialul explică faptul că cine susţine asta este interesat doar să creeze panică şi condiţiile pentru a ţine preţurile sus. Același lucru a fost susținut și de actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja.

Anunțul cu privire la dezbaterile pe tema unui blackout

„740 milioane de euro pentru energie regenerabilă, producție și capacități de stocare a energiei în România! Suma fiind asigurată din fonduri din PNRR, prevăzută în program de la bun început, strategic, în timpul mandatului meu de ministru al Energiei”, a scris fostul ministru, joi, pe Facebook.

„Celor care aduc în discuție riscul de avea un blackout în această perioadă precizez răspicat: Nu există risc de blackout, iar cine susține asta este interesat doar să creeze panică, și să creeze condițiile pentru a ține prețurile sus și a specula pe piața de energie‼️. Poate nu ar fi rău dacă cineva ar începe să investigheze, cu celeritate, speculațiile pe piață în această perioadă!

Există risc de blackout în România? “Sistemul energetic naţional îşi arată limitele”. Ce spune ministrul Energiei
Până atunci haideți să dăm drumul la aerul condiționat (cu sau fără intermitențe), să ne liniștim și să analizăm lucrurile pe rând.

Virgil Popescu, despre Blackout
Virgil Popescu, despre Blackout

1. Extinderea capacităților de stocare a energiei a fost una din prioritățile mandatului meu de ministru al Energiei. În componenta dedicată energiei, din PNRR, am prevăzut de la bun început fonduri dedicate noilor capacități de stocare a energiei, precum și de producere/asamblare și reciclare a bateriilor, cu un buget de 280 milioane de euro.

2. ⁠În apelul de proiecte pentru SCHEMA de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investițiilor destinate instalării de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, în valoare de 460 milioane de euro, am încurajat și montarea de capacități de stocare, oferind aplicanților punctaj suplimentar, în etapa de evaluare.

3. Capacitatea totală a proiectelor, de energie regenerabilă, depuse și eligibile, este de 1.8 GW, adică mai mare decât viitoarele reactoare 3 și 4 de la Cernavodă. Iar pentru cele de stocaj este de 1.8 GWh. Și ca să fac și aici o comparație, capacitatea este aproape dublă față de viitorul proiect Tarnița – Lăpușești.

4. ⁠Strategia a fost mereu pregătită să cuprindă măsuri integrate pentru a acoperi punctele slabe ale sistemului energetic din țara noastră, pentru a putea să ne atingem obiectivul independenței energetice.

5. Avem o problemă la Administrația Fondului pentru Mediu pe care am semnalat-o, pentru că programele destinate prosumatorilor (cetățeni) trebuie modificate pentru a include și capacități de stocare! Deși am semnalat acest lucru, până în prezent nu s-a întâmplat nimic și consecințele se văd.

6. Am încredere în puterea de echilibrare a sistemului, chiar și cu ultimele ”șocuri” de preț. Dar mă simt nevoit să insist: fără accelerarea proiectelor macro de energie, din surse nucleare și pe gaz care pot funcționa în bandă, riscăm să avem aceleași discuții în fiecare perioadă când avem vârf de consum”, afirmă Virgil Popescu.

Citește și: Facturile la energie pot exploda din cauza caniculei. Românii riscă să plătească prețuri istorice în 2024

Sebastian Burduja cere tuturor „să aibă un simț de răspundere, pentru că nu sunt motive de panică”

Nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate, de blackout, sau alte scenarii vehiculate în spaţiul public. Fac un apel către toţi cei din spaţiul public să aibă un simţ de răspundere, să nu alarmeze românii, pentru că nu sunt motive de panică”, a spus ministrul Energiei, după întâlnirea cu producătorii din sistemul de energie. Sebastian Burduja a precizat că ”există avarii locale”.

„Există avarii locale, suntem la curent, operatorii de distribuţie au intervenit prompt, sunt reacţii corecte, în teren”, a precizat el.

Potrivit acestuia, consumatorii precum spitalele, trebuie să aibă generatoare, pentru că aşa este legea. ”Acolo unde nu merg, trebuie căutaţi şi pedepsiţi cei vinovaţi. Rolul şi răspunderea aparţin spitalelor în primul rând”, a arătat Sebastian Burduja.

Citește și: Românii ar putea rămâne fără curent electric. Sebastian Burduja: „Le recomand românilor să rămână calmi”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult