- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Blocaje și erori peste erori la sistemul e-Factura. Ce recomandă ANAF

23 Aug, 20:25 • Preda Silvia
Două angajate ANAF au răspuns, recent, întrebărilor primite privind sistemul RO e-Factura. Iată ce trebuie să faci dacă primești o factură eronată din punct de vedere a cantității recepționate.
Blocaje și erori peste erori la sistemul e-Factura. Ce recomandă ANAF

E-factura, sistemul de facturare electronică, încă îi pune în încurcătură pe antreprenori și pe angajații statului, arată webinariile ANAF. Două angajate au răspuns întrebărilor primite privind sistemul RO e-Factura, scrie hotnews.ro.

Ce să faci cu o factură eronată? O înregistrezi sau nu în contabilitate? Ce recomandă ANAF

1.

Am primit în luna a 7-a din 2024 o factură pe care o consider eronată din punct de vedere a cantității recepționate. Am transmis mesaj în sistemul e-Factura, însă furnizorul o va corecta prin stornare abia în august 2024. Cum procedez în contabilitatea lunii a 7-a?

ANAF: În luna a 7-a se înregistează factura eronată, iar în luna a 8-a stornarea și cu repunerea corectă a acestei facturi.

Citește și: Peste 15.000 de notificări automate de la ANAF, într-o singură zi, către contribuabilii care nu și-au depus rapoartele fiscale sau au depus rapoarte incomplete

2. Se emit în continuare facturi cu scop special. În continuare sunt cerute pentru a însoți bunurile pe durata transportului având și informația despre preț pe care nu o au avizele. Se menționează că acest exemplar a fost eliberat la solicitarea clientului și nu înlocuiește factura transmisă prin SPV, clientul urmând să înregistreze TVA pe documentul din SPV. Considerați că este o problemă?

ANAF: OUG 120/2021 specifică că se consideră original un exemplar al facturii. Exemplarul XML cu semnătura extinsă a Ministerului de Finanțe o primiți prin SPV. Nu îngrădește posibilitatea ca contribuabilul să primească și fizic, în format hârtie.

ANAF
ANAF

3. O unitate militară are obligația de a transmite facturile emise în SPV? Este vorba despre factura pentru deșeuri preluate de un colector economic autorizat, persoană juridică română.

ANAF: Instituțiile publice sau cele care desfășoară activități în calitate de instituții publice, nu în calitate economică, nu transmit facturile prin SPV. Dacă este o factură care are legătură cu activitatea economică… nu știu în ce sens unitatea militară emite facturi pentru deșeuri, atunci se transmite prin SPV. Unitățile militare, respectiv celelalte instituții, nu au obligația trimiterii facturilor care au la bază contracte clasificate. Aici trebuie analizat în ce bază sau de ce emiteți factura pentru deșeuri.

Vezi și: ANAF lansează o nouă aplicație online pentru contribuabili. Atenție! Doar până la finalul lunii nu se aplică amenzi