- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Blocajul Omega face prăpăd în Europa. Meteorolog: Ar putea ajunge și în România

21 Jun, 13:35 • Andrei Alina
Fenomenele meteo împat Europa în două. Dacă în vest, în Franța și Spania, este o vreme răcoroasă, restul Europei, inclusiv România, se confruntă cu un val de caniculă. Meteorologul Mircea Duțu a explicat că vremea răcoroasă din Franța este generată de ” blocajul Omega ”, acesta fiind un ”acroșaj” de aer rece din Scandinavia, care acum este blocat de un ”blocaj anticiclonic” din Grecia și ar putea Europa de Est, inclusiv în România.
Blocajul Omega face prăpăd în Europa. Meteorolog: Ar putea ajunge și în România

Vremea se va schimba în următoarele zile în România. Valul de caniculă va fi înlocuit de vreme răcoroasă și ploi. ” Blocajul Omega ” ar putea ajunge și în România.

Valul de căldură se va menține astăzi în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 31 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Tot pentru astăzi, ANM a emis o avertizare cod portocaliu. Valul de căldură va persista, astfel încât în Banat, în sudul Crișanei, al Olteniei și al Transilvaniei, precum și în sud-vestul Munteniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură- umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Citește și: Leguma preferată de români a ajuns să coste doar 1 leu pe kilogram. Fermierii au producții uriașe în acest an

Sâmbătă, valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

De săptămâna viitoare, canicula va fi înlocuită de ploi și vijelii. ANM anunță că săptămâna viitoare cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în sud-vestul țării, dar și deficitare în regiunile nordice, estice, sud-estice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

”Să remarcăm acest fenomen de blocaj denumit Omega (…) Fenomen numit ”picătură de rece” care determină un acroșaj de vreme rece care afectează Spania sau Franța, cu vreme mai rece și ploioasă. Vorbim despre un blocaj asupra Atlanticului (…) Este un acroșaj din Scandinavia care se îndreaptă spre Grecia și Europa de Est.”, a explicat Mircea Duțu, la România TV.

Citește și: Ultima zi de școală pentru aproape 3 milioane de elevi din România. Cât durează vacanța mare din acest an

Ce este ” blocajul Omega ”

„Îl numim blocaj omega pentru că seamănă cu litera omega, a 24-a și ultima literă din alfabetul grecesc”, explică Marc Hay, jurnalist meteo și climatic la BFMTV.