Blocurile comuniste din București, dar și cele din provincie ar putea deveni surse de energie în viitorul apropiat. Panourile fotovoltaice instalate pe blocurile vechi din Capitală ar putea genera circa 680 de MW putere instalată, potrivit unei analize efectuate la nivelul Ministerului Energiei.
Blocurile comuniste din întreaga țară vor avea panouri fotovoltaice
Totodată, ministrul a precizat și faptuln că se are în vedere un instrument de finanţare pentru un asemenea program, pentru blocurile vechi din întreaga țară.
”Analiza colegilor mei a ținut cont de 3 factori: numărul de blocuri din București, suprafața medie a acoperișului, suprafața necesară pentru a instala 1 kW. Astfel, s-a determinat o putere medie instalată per acoperiș și putere totală, suma întregului potențial.
Bineînteles, valorile calculate sunt estimări și reprezintă un ordin de mărime, mult peste necesarul real și realist, dar rămân totuși impresionante. Din date ne dăm seama de potențialul solar pe care îl are acoperișul neutilizat al blocurilor. Și nu numai cele din București, ci din toată țara.
Citeste si Statul dă bani românilor care vor să-și reabiliteze locuințele. 300 de milioane de euro pentru cei care vor să-și pună fotovoltaice
Prin potențialul energetic se poate îmbunătăți nivelul de trai al indivizilor și familiilor și să fie construită o societate românească rezilientă și competitivă.
Am făcut referire în special la blocurile comuniste, căci ele reprezinta cea mai mare parte din numărul total de blocuri construite; în plus, aceste acoperișuri nu sunt folosite deloc.
Referitor la programe de finanțare, luăm în calcul un nou program prin care să încurajăm eficiența energetică, să combatem sărăcia energetică și să ne adresăm consumatorilor vulnerabili. Iar prin comunitățile de energie, la care acum începem să lucrăm, putem identifica soluții”, a declarat conchis Sebastian Burduja pentru DCBusiness.
Românii vor avea dreptul de a-și produce propria energie electrică și de a o consuma la prețuri mai mici
Ministrul Sebastian Burduja a creat un Grup de Lucru dedicat dezvoltării Comunităților de Energie în România și a lansat o invitație deschisă pentru entitățile interesate să se alăture acestui grup. Scopul principal este de a dezvolta un cadru legislativ eficient care să permită tuturor consumatorilor de energie electrică să beneficieze de energia regenerabilă produsă la domiciliu sau în cadrul comunităților de energie din care fac parte.
„Lansăm o inițiativă benefică pentru toți cetățenii României: dreptul de a-și produce propria energie electrică, dar și de a consuma la prețuri mai mici energia produsă într-o astfel de comunitate.
Citeste si Noua lege care vizează peste 100.000 de români! Decizie majoră pentru toți cei care au panouri fotovoltaice instalate pe casă
Scopul nostru este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrică din țara noastră posibilitatea de a se bucura de energia regenerabilă, fie produsă la domiciliu, fie în cadrul unei comunități energetice locale.
Această inițiativă nu doar că va aduce o reducere a costurilor cu energia electrică și a dependenței noastre de sursele tradiționale de energie, ci va ajuta la reducerea sărăciei energetice și va deschide o nouă eră a sustenabilității și autonomiei energetice pentru fiecare român”, a declarat Sebastian Burduja.