Colecționarii de monede și bancnote sunt în alertă! Și nu doar ei, ci și cei versați în comerțul cu piese căutate pe piață, care poate aduce profituri considerabile. Începând din această săptămână, toți cei interesați pot cumpăra noua monedă de 10 lei lansată de BNR în circuitul numismatic.
Moneda poate fi cumpărată cu 510 lei, fără TVA. Prețul include broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, precizează BNR.
Potrivit instituției bancare, moneda are diametrul de 37 de milimetri și greutatea de 31,103 grame.
Cei care vor să o cumpere trebuie să completeze un formular aflat pe site-ul BNR, începând cu 23 septembrie. Pe această cale, monedele vor fi vândute ”în limita stocului destinat rezervărilor online”, precizează BNR.
”În cazul în care stocul de monede numismatice destinat rezervărilor online se epuizează, vă informăm că există și posibilitatea achiziționării direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României”, mai precizează BNR.
Citește și Finanțare de la AFM pentru români. Se dau 55.000 de euro
Tema monedei este ”145 de ani de la nașterea Ceciliei Cuțescu-Storck”.
Cecilia Cuțescu-Storck (1879 – 1969) a fost o pictoriță română foarte influentă în viața culturală din perioada interbelică. Ea a bifat două premiere importante: a fost prima femeie din Europa cu o catedră universitară de arte plastice şi prima din țara noastră care a realizat artă murală. În 1943, artista a publicat cartea autobiografică ”Fresca unei vieți”. Pentru activitatea artistică și didactică, a primit numeroase distincții și premii: medalia de aur si Marele premiu la Expoziția Internațională de la Barcelona (1929), Cavaler al Ordinul Meritul Civil, Spania (1930), Cavaler al Legiunii de Onoare, Franța (1933), medalia de aur la Expoziția Internațională de la Paris (1937) și titlul de maestru emerit al artei (1957).
Citește și UNDE câștigă românii cel mai bine. Top 5 țări europene atractive la capitolul salarii
Fața monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură și trei pensule, valoarea nominală „10 lei”, stema României, inscripția „România” și anul de lansare, 2024.
Pe reversul monedei se află portretul Ceciliei Cuțescu-Storck.