BNR a verificat băncile din România și a găsit mai multe nereguli la o sucursală din București. Aceasta se află în zona Piaţa Presei Libere, care a fost ţinta Direcției de Supraveghere, transmite bugetul.ro.
Cele mai multe probleme sunt legate de prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului, pentru care insituția bancară a primit un avertisment cu 12 încălcări ale normelor.
Te-ar putea interesa și: Milioane de români care au rate la bancă primesc vestea cea mare de la BNR. ROBOR 22 iulie
foto: BNR
În urma Ordinului nr. 35 din data de 15.04.2024, al prim-viceguvernatorului Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, sediul Bank of China din Bucureşti a fost ţinta unui control amănunţit. Din păcate, s-au găsit mai multe nereguli la această bancă din România, pentru care sucursala a primit un avertisment cu 12 încălcări ale normelor.
”Nu au fost stabilite măsuri de diminuare a riscurilor ce derivă din acordarea de produse/servicii bancare, la distanță, clienților încadrați într-o categorie de risc sporit. Nu au fost aplicate măsuri de autentificare sporite utilizate în procesul de efectuare a tranzacțiilor prin intermediul canalelor digitale.
Nu s-au implementat sisteme informatice care să constituie un sprijin adecvat în procesele de cunoaștere a clientelei, prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului, precum și a aplicării sancțiunilor internaționale”, se arată în raportul BNR.
Mai mult decât atât, banca nu a efectuat evaluarea activității desfășurate în anul 2022 referitoare la expunerea la spălarea banilor și finanțarea terorismului şi nu avea stabilite prin norme proprii tipurile de produse și servicii, care pot fi furnizate fiecărei categorii de clienți. Nu au fost adoptate nici măsuri pentru verificarea identităţii beneficiarilor reali.
Drept urmare, BNR a transmis un avertisment în scris, aceasta fiind cea mai puţin gravă dintre sancţiuni.
Bank of China este a patra cea mai mare bancă din întreaga lume, cu active de peste 2.7430 de miliarde de euro. Pe podium se află alte trei instituții din China. Este vorba despre Industrial and Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China şi China Construction Bank.
Al cincilea loc este ocupat de JPMorgan Chase, urmată de Bank of America, ambele fiind din Statele Unite ale Americii.
Sucursala Bank of China din Bucureşti a fost inaugurată la finalul anului 2019.
“Aici, banca va ghida activ firmele chineze spre a înveşti în această regiune. De asemenea, va susține cu fermitate întreprinderile locale pentru a explora piața chineză. Va construi astfel un pod financiar solid pentru cooperarea sino-română”, a afirmat Liu Liange, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Chinei.
Te-ar putea interesa și: ROBOR 15 iulie. Anunțul momentului de la BNR pentru toți românii cu credit în LEI