Banca Națională a României a intervenit pe piața imobiliară cu anumite mențiuni, mai exact, cu o estimare de ultimă oră. Aceasta a precizat la ce trebuie să se aștepte românii în următoarea perioadă.
Pe piașa imobiliară rezidențială, activitatea continuă să se contracte, iar așteptările pentru următoarea perioadă sunt de continuare a acestei tendințe, inclusiv pe fondul menținerii ritmului susținut de creștere a costurilor de construcție pentru clădirile rezidențiale, iar aceste lucruri sunt menționate de BNR sub forma unor atenționări.
„Activitatea pe piaţa imobiliară rezidenţială a continuat să se contracte, iar aşteptările sunt de menţinere a acestei tendinţe.
În perioada scursă de la începutul anului volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, tranzacţiile au consemnat un recul, însă preţul bunurilor imobiliare rezidenţiale a rămas relativ neschimbat în iunie 2023 (faţă de iunie 2022)”, se arată în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra stabilităţii financiare publicată miercuri, potrivit informațiilor furnizate de către Antena3.
Ai putea fi interesat și de: 2024 aduce noi scumpiri pe plan imobiliar! Cu 5.000 de euro mai mult pentru locuințele noi, raportat la creșterea TVA-ului
Accesul la finanțare devine din ce în ce mai dificl, acesta fiind cauzat de costurile ridicate de construcție care au impact asupra prețurilor locuințelor noi și ratele de dobândă sunt, de asemenea, ridicate. Mai mult decât atât, volumul creditelor ipotecare nou acordate sunt diminuate cu 36%, septembrie 2023 faţă de septembrie 2022, flux cumulat pe 12 luni.
În primul trimestru al anului curent, numărul locuințelor terminate, comparati cu aceeași perioadă a anului precedent, a scăzut la nivel național cu un procent de 2%, iar volumul lucrărilor de construcţii în primele 9 luni ale anului 2023 s-a diminuat cu 7,2% (serie brută) faţă de perioada similară a anului precedent, deşi există disparităţi importante la nivel regional.
Foarte important de precizat este faptul că piața imobiliară comercială a încetinit în prima parte a anului, în linie cu evoluțiile la nivel regional.
Volumul investiţiilor s-a redus semnificativ în primele 9 luni ale anului 2023 faţă de perioada similară a anului trecut (-63%, 243 mil. euro), conform BNR, citată de Ziarul Financiar.
AI putea fi interesat și de: Operatorul de salubritate Romprest a pus poprire pe banii făcuți de toate piețele și de alte active imobiliare din Sectorul 1. Sume imense de 89 de milioane lei de recuperat și penalități pentru facturi neplătite din 2019!