Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a anunțat, după un an și jumătate, o reducere a ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an, de la 7% pe an. Această mișcare, care intră în vigoare începând cu data de 8 iulie 2024, reflectă o ajustare strategică menită să sprijine condițiile economice interne, marcând prima modificare a ratei cheie de la începutul anului trecut, când aceasta a crescut de la 6,75% la 7%, notează Agerpres.
BNR a subliniat că reducerea dobânzii cheie vine în contextul unei inflații în scădere, care a atins 5,12% în luna mai, sub așteptările inițiale. Proiecțiile băncii centrale indică o continuare a trendului descendent al inflației, estimându-se că aceasta va ajunge la 3,8% până la finalul anului.
În paralel cu reducerea ratei de politică monetară, BNR a ajustat și alte două rate importante: dobânda pentru facilitatea de creditare (Lombard) a fost redusă la 7,75% pe an, față de 8% pe an anterior, iar dobânda pentru facilitatea de depozit a coborât la 5,75% pe an, față de 6% pe an. Totodată, nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit rămân neschimbate.
Te-ar putea interesa și: Mandatul lui Mugur Isărescu, gata să fie prelungit de Parlament. Guvernatorul BNR este în funcţie de 34 de ani
Decizia BNR a fost influențată de mai mulți factori economici critici, inclusiv o creștere economică mai lentă decât anticipat și o expansiune a deficitului de cont curent. Datele recente indică o creștere modestă a economiei românești în primul trimestru al anului 2024, cu doar 0,4%, sub așteptările inițiale, în timp ce deficitul de cont curent s-a dublat în ultimul an.
Oficialii BNR sunt optimiști că reducerea dobânzii cheie va susține o redresare economică mai viguroasă și va contribui la diminuarea deficitului de cont curent. Impactul imediat al acestei măsuri se reflectă într-o scădere a ratelor dobânzilor la creditele existente, ceea ce ar putea stimula consumul și investițiile, consolidând astfel baza pentru o creștere economică sustenabilă.
În plus, evoluția inflației indică o tendință descendentă semnificativă, atât în măsurări corectate (CORE2) cât și în indicatorii armonizați cu UE (IAPC), ceea ce subliniază eficacitatea politicilor BNR în menținerea stabilității prețurilor. BNR a comunicat că urmărește îndeaproape evoluțiile economice interne și internaționale și va ajusta politicile monetare în consecință pentru a sprijini obiectivele de stabilitate economică și de inflație.
Citește și: ROBOR, 5 iulie 2024. BNR transmite cele mai noi informații pentru românii care au credite în lei