Reprezentanții BNR vin cu informații de ultimă oră despre economia românească, în contextul în care noul curs valutar pentru luni, 3 februarie 2025, a fost publicat. Cifrele arată că lira sterlină este cotată la 5,9826 lei, față de 5,9541 lei, francul elvețian este cotat la 5,2985 lei, de la un curs de 5,2638 lei, în timp ce aurul a fost cotat la 437,1590 lei pentru un gram, față de 430,9044 lei.
Economia României s-ar putea confrunta cu provocări semnificative în următoarele luni, din cauza faptului că leul ar putea să scadă, ceea ce ar avea un efect important asupra prețurilor și a costului vieții. Conform surselor guvernamentale, deprecierea monedei naționale ar putea să ducă la creșteri ale prețurilor pentru diverse produse și servicii. De acest lucru au ținut cont autoritățile în elaborarea bugetului pentru 2025, care arată că au un scenariu pesimist asupra stabilității leului.
Citește și : Pensie de lux și job la stat! Cum se îmbogățesc angajații Romsilva pe banii contribuabililor
Surse din Ministerul Finanțelor arată că leul ar putea depăși pragul de 5 lei în vara lui 2025, lucru care ar avea un impact considerabil asupra prețurilor din țara noastră. Deprecierea leului ar putea duce la creșteri semnificative ale costurilor pentru produse și servicii, dar mai ales pentru rate bancare și chirii exprimate în euro, conform România TV.
Citește și : Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Adrian Vasilescu, consilier în cadrul BNR, a declarat recent că România nu va intra în recesiune, însă că se așteaptă o creștere economică modestă a PIB-ului. Totuși, a subliniat că BNR ar putea să fie incapabil să intervină pentru menținerea leului sub pragul de 5 lei pentru un euro, evoluție care ar putea afecta stabilitatea monedei românești.