Tirajul bancnotei aniversare cu regele Carol I este de maximum 30.000 de exemplare, precizează BNR.
Bancnota, imprimată pe suport de polimer, poate fi rezervată, prin completarea unui formular aflat pe site-ul BNR, începând de joi, 28 noiembrie, ora 10:00, în limita stocului pentru online.
”În cazul în care stocul de bancnote numismatice destinat rezervărilor online se epuizează, vă informăm că există și posibilitatea achiziționării direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective”, mai precizează BNR.
Bancnota are dimensiunile 147 x 82 mm, este colorată predominant în albastru și are o fereastră transparentă complexă.
Citește și Proiecte de investiții în 119 spitale din ţară, s-au alocat 33 de miliarde de lei
Pe fața bancnotei se află în partea dreaptă, în prim-plan, portretul și semnătura regelui Carol I, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv ”REGELE CAROL I 1839-1914”. În zona centrală, se mai află o reprezentare a reversului însemnului Ordinul ”Steaua României” și o scenă de luptă din timpul Războiului de Independență.
Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR.
Pe reversul bancnotei, compoziția grafică include o reprezentare a statuii de la Peleș a regelui Carol I și, în centru, o imagine a Castelului Peleș. În plan secund, în zona centrală, este reprezentat podul Carol I de la Cernavodă.
Pentru protejarea împotriva falsificării, bancnota include mai multe elemente de siguranță.
Potrivit BNR, lansarea în circuitul numismatic a bancnotei aniversare se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Citește și Top 10 Forbes miliardarii României. Frații Pavăl (Dedeman) sunt lideri pentru al treilea an la rând