- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR lansează o emisiune numismatică cu tema Jocurile Olimpice de Vară din 2024. Care este prețul de vânzare al unei medalii de argint?

12 Jul, 18:32 • Adrian Popovici
BNR a anunțat că lansează mai multe monede speciale și o monedă de argint cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris.
BNR lansează o emisiune numismatică cu tema Jocurile Olimpice de Vară din 2024. Care este prețul de vânzare al unei medalii de argint?

Jocurile Olimpice sunt cel mai important eveniment sportiv al planetei, adunând la fiecare 4 ani cei mai buni atleți din toate sporturile. Pentru a marca acest eveniment, BNR a anunțat că va emite o nouă ediție numismatică specială pe care românii vor avea oportunitatea să o cumpere, notează Capital.ro.

Emisiunea BNR cuprinde monede cu valori nominale de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani. În plus, după cum explică reprezentanții băncii centrale, această ediție include și o medalie specială din argint. Toate aceste piese sunt realizate în condiții de calitate proof like, reflectând atenția BNR pentru detalii și autenticitate.

Piesa centrală a acestei emisiuni BNR este medalionul din argint, cu un diametru de 28 mm și o greutate de 15,5 grame. Aversul medaliei este împodobit cu simboluri caracteristice Jocurilor Olimpice: torța olimpică și un grup de alergători antici, cu inscripția „JOCURILE OLIMPICE DE VARĂ 2024” în arc de cerc. Reversul medaliei include portretul lui George Gh. Bibescu, primul român membru al Comitetului Internațional Olimpic, onorând astfel contribuția sa la mișcarea olimpică globală.

Setul este prezentat sub formă de pliant, încorporat într-un etui elegant care, după cum explică reprezentanții BNR, are rolul de a scoate în evidență fiecare piesă. Emisiunea are un tiraj limitat de 5.000 de seturi, ceea ce conferă acestor monede și medalie un caracter de unicat și exclusivitate.

În ceea ce privește accesibilitatea acestui set, BNR a stabilit un preț de vânzare de 400 lei pentru fiecare set, exclusiv TVA. Lansarea oficială a setului de monetărie va avea loc prin intermediul sucursalelor regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, asigurând astfel accesibilitatea și distribuția uniformă în întreaga țară.

BNR
BNR

Ce monede speciale a mai emis BNR?

Banca Națională a României a marcat aniversarea a 125 de ani de la nașterea lui George Călinescu printr-o monedă din argint de colecție. Aversul monedei prezintă o detaliere a clădirii Academiei Române din București, înconjurată de inscripția „ROMANIA” în arc de cerc și stema României, alături de valoarea nominală „10 LEI” și anul emisiunii, 2024. Pe revers, moneda ilustrează portretul lui George Călinescu, semnătura sa și perioada de viață „1899 – 1965”.

Monedele sunt protejate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate redactate în română, engleză și franceză, semnate de guvernatorul BNR și casierul central. Emisiunea are un tiraj maxim de 5.000 de exemplare, asigurând o valoare colecționară distinctivă pentru pasionații de numismatică.

Prețul de vânzare pentru această monedă din argint este de 500 de lei, excluzând TVA, și include accesoriile menționate. Monedele dedicate lui George Călinescu sunt recunoscute pentru designul lor elaborat și sunt destinate să circule pe teritoriul României, aducând omagiu unei figuri centrale în cultura și literatura română.

Citește și: Cum arată bancnotele pe care un român le-a ascuns în sobă. De ce a decis BNR, totuși, să-i înlocuiască banii