BNR confirmă că au crescut din nou dobânzile la creditele noi, care au fost acordate după luna mai a anului 2019. Concret, IRCC a ajuns la 5.98%, în timp ce ROBOR înregistrează o creștere ușoară, de până la 6.85%, relatează economedia.ro.
Cresc dobânzile pentru creditele noi ale românilor, acordate după luna mai a anului 2019. Ele sunt calculate în funcție de indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), iar din acest punct de vedere, este bine de știut că BNR a anunțat că valoarea lui va crește.
Procentul la care ajunge va fi folosit în calcularea dobânzilor pentru următoarele 3 luni, începând cu data de 1 aprilie 2023. Anterior, IRCC atingea procentul de 5.71%, însă acum înregistrează o creștere de până la 5.98%.
Așa cum arată informațiile transmise de BNR, majorarea este cu 0.27 puncte procentuale. Comparativ, este mult mai mică față de creșterile anterioare, de 1.65pp (1 ianuarie 2023) sau 1.41pp (1 octombrie 2022).
OUG 19/2019 a intrat în vigoare în mai 2019 și aduce schimbări în modul în care se calculează rata pentru creditele în lei, a căror dobândă este variabilă. Ordonanța 19 a stabilit indicele de referință pentru IRCC și este calculat trimestrial pe baza tranzacțiilor interbancare.
În prezent, IRCC este calculat ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din al patrulea trimestru din 2022. ROBOR la trei luni atinge nivelul de 6.85%, în creștere de la 6.84%.
Anunțul este unul important pentru români. Mai mult decât atât, persoanele care nu au trecut încă la IRCC depind de deciziile BNR. Economistul șef al instituției avertiza în urmă cu puțin timp că majorarea dobânzii poate duce la creșterea IRCC-ului, aducându-l la un stadiu mai mare decât al ROBOR-ului.
„Pot fi situații în care, dobânzile calculate zilnic în piață, cum este ROBOR-ul la trei luni, să fie sub IRCC, care are o întârziere a calculului.
În cazul în care vom avea scăderi rapide de rate ale dobânzii cheie, pe parcursul acestui decalaj, ne putem întâlni cu o perioadă scurtă, de până la două trimestre, când putem avea valoare ROBOR sub IRCC”, declara Ciprian Dascălu.
Economistul șef de la BNR spune că ROBOR-ul la trei luni poate ajunge oricând peste 7%. Valoarea actuală a indicelui este determinată de fondul unui surplus de lichiditate semnificativ, care depășește 20 miliarde de lei.
„Ne așteptăm ca, pe măsură ce surplusul de lichiditate din piață să mai scadă, să vedem ROBOR-ul la trei luni oricând peste 7%, peste dobânda cheie.
Valoare actuală a ROBOR-ului este generată pe fondul unui surplus de lichiditate semnificativ peste 20 de miliarde de lei, medie zilnică, în primele două luni ale anului.
Pe parcursul T2 și T3 ne așteptăm să se întâmple acest fenomen; surplusul de lichiditate să scadă, iar rata ROBOR să crească”, completează Dascălu.
Te-ar putea interesa și: Vești noi pentru românii cu rate la bancă! BNR anunță cum a evoluat ROBOR-ul la final de săptămână. Se raportează o scădere de 6,91%, de la 6,93% joi