BNR menţine dobânda cheie la 7% pe 13 Mai 2024. Argumentele împotriva unei reduceri imediate a dobânzii sunt atât interne, cât și externe. Pe plan intern, creșterea deficitului bugetar, avansul salariilor și cifrele înfloritoare privind inflația sunt elemente care susțin menținerea stabilității monetare. În plus, factori externi precum politica monetară a Rezervei Federale și prețurile ridicate ale petrolului aduc incertitudini suplimentare.
„Considerăm că decizia va fi una foarte strânsă, dar că în cele din urmă prudența va prevala și BNR nu va scădea dobânda de politică monetară în ședința de luni, 13 mai 2024”, susţine Valentin Tătaru, conform Economica.
Totuși, analiștii anticipează o eventuală reducere a dobânzii cheie în lunile următoare, în special în contextul unei temperări a presiunilor inflaționiste. Ionuț Dumitru, economist șef la Raiffeisen Bank, estimează că BNR ar putea începe o reducere graduală a dobânzii, ajungând la 5,75% până la finalul anului: „Temperarea presiunilor inflaţioniste creează premise pentru relaxarea politicii monetare de către băncile centrale din regiune în 2024. Drept care, ne aşteptăm ca banca centrală să înceapă reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la nivelul actual de 7% în luna mai. Scenariul nostru de bază curent asumă că BNR va reduce rata dobânzii de politică monetară până la 5,75% la finalul anului. Nu excludem însă ca amplitudinea scăderii să fie una mai mică”.
Citeşte şi: Prețul impozitelor la apartamente și case va crește din 2025. Cum se calculează taxele
În ciuda așteptărilor, opinia este împărțită, cu unii analiști precum Ciprian Dascălu de la BCR considerând că o primă scădere a dobânzii cu 0,25% ar putea avea loc în ședința din 13 mai, dacă inflația va cunoaște o scădere în luna aprilie: „Cel mai probabil, prima scădere a dobânzii cheie cu 0,25% va avea loc în ședința din 13 mai, cu condiția ca inflația să scadă la 6,8% în aprilie”.
Citeşte şi: Românii sunt expuşi riscului de fraudă bancară. BRD și CEC Bank, folosite în tentative de înşelăciune
Dobânda de politică monetară a BNR se află la nivelul de 7% din ianuarie 2023, iar instituţia pare să adopte o abordare prudentă, ținând cont de complexitatea factorilor interni și externi care influențează stabilitatea economică și financiară a țării.