- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR-ul e optimist: România evită recesiunea în 2023! Ce se întâmplă cu ROBOR-ul și cu inflația?

12 Jan, 19:40 • Cornel Ghimeșan
BNR-ul se arată otimist în ceea ce privește anul 2023, deși azi sute de mii de români s-au trezit cu ratele majorate peste noapte din cauza deciziei Băncii Naționale Române de a majora rata dobânzii. România ar putea să evite recesiunea în 2023, iar ROBOR rămâne în ușoară scădere.
BNR-ul e optimist: România evită recesiunea în 2023! Ce se întâmplă cu ROBOR-ul și cu inflația?

România ar putea evita recesiunea, cu toate că va fi o creștere economică mult mai mică în 2023, comparativ cu anul preceden. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a afirmat că BNR-ul rămâne optimist, iar că spre finalul anului inflația ar putea ajunge la un procent cu o singură cifră.

Citește și: UMB are exclusivitate pe Autostrada Moldovei (A7). Constructorul are în lucru aproximativ 410 km de drum în România. Cum va face față?

„Evităm o recesiune, considerăm că nu va fi o recesiune în 2023. Aproape cu certitudine, nu vedem semnale de recesiune, chiar dacă creșterea economică va fi mai mică decât în 2022. ROBOR stagnează, a coborât ușor, nu mai sunt șanse să se apropie de 8%, așa cum am avut în cursul anului trecut.

Maximul s-a atins, dar o scădere semnificativă se va simți abia când vom avea o scădere semnificativă a inflației, mai accentuat spre trimestrul al treilea și, conform acestui scenariu pe care încercăm să-l conturăm și prin decizia de ieri (marți – n.r.), să avem la sfârșitul anului o inflație de o singură cifră”, a spus Dan Suciu la Digi24.

Marţi, rata dobânzii de politică monetară a fost majorată de la 6,75% la 7%, fiind prima creştere din 2023.

Potrivit comunicatului Băncii Naționale a României, „rata anuală a inflației va scădea, probabil, în trimestrul I 2023, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (noiembrie 2022), dar va coborî mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent”.

ROBOR în 2023

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut joi la 7,43% de la 7,44% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR. Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,70% de la 7,71%, scrie antena3.ro.

Evită România recesiunea în 2023? BNR e optimist
Evită România recesiunea în 2023? BNR e optimist

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 8,01% de la 8,03%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Alte articole: Ce se întâmplă cu legalizarea activităților casnice? Ministrul Muncii tras la răspundere de Raluca Turcan

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult