- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNS atrage atenţia: Salariaţii din toată ţara vor fi la mâna angajatorilor! Se va lucra pe bani puţini ca în „stare de asediu”

15 Nov, 20:03 • stefan.vlad
Blocul Naţional Sindical (BNS) atrage atenţia cu privire la două proiecte de lege aflate în Parlament, avertizând că dacă acestea vor intra în vigoare, salariaţii din toată ţara vor fi "la mâna angajatorilor" şi se vor trezi că nu vor avea un program de muncă predictibil.
BNS atrage atenţia: Salariaţii din toată ţara vor fi la mâna angajatorilor! Se va lucra pe bani puţini ca în stare de asediu

BNS atrage atenţia cu privire la salariaţi. „Salariaţii din România sunt în pericol! Două proiecte de lege importante sunt aproape adoptate în Parlament. Acestea ajung la vot în această lună, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor. Blocul Naţional Sindical atrage atenţia că, dacă acestea vor intra în vigoare, salariaţii din toată ţara vor fi la mâna angajatorilor şi se vor trezi că nu vor avea un program de muncă predictibil şi vor avea asigurat doar un salariu echivalent pentru 32 de ore pe lună!

Primul proiect vizează conceptul de Kurzarbeit. Cel de muncă flexibilă, aplicat în timpul pandemiei. Doar că acum intervin câteva schimbări semnificative. Prima este că legea nu mai este pentru o anumită perioadă de timp şi pentru orice situaţie considerată „excepţională”: stare de asediu, de urgenţă, de alertă sau, pur şi simplu, în situaţii excepţionale fără a fi definit de lege ce anume înseamnă acest lucru. Totul rămâne la liberul arbitru al comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, care pot stabili situaţiile de urgenţă„, se spune în comunicat, potrivit Agerpres.ro.

BNS atrage atenţia: Salariaţii din toată ţara vor fi la mâna angajatorilor!

BNS arată şi care este pericolul. Potrivit organizaţiei, programul salariaţilor poate fi redus până la 80% din programul normal, timp în care aceştia vor fi plătiţi cu doar 75% pentru orele nelucrate. Totul, din bugetul de şomaj la care contribuie toţi lucrătorii din România. Conform BNS, iniţiatorii proiectului spun că preiau acest model din Germania, dar acolo nu statul susţine cu 75% din orele nelucrate de angajat, ci banii vin dintr-un fond separat, constituit din contribuţiile angajatorilor.

„Conform proiectului, din fondul de şomaj urmează a primi indemnizaţii inclusiv profesii liberale sau alte categorii care nu contribuie la fond, proiectul neavând în vedere principiul contributivităţii„, subliniază sursa citată.

Citeşte şi: Criza economică provoacă probleme românilor. Cei mai mulți dintre salariați își caută deja al doilea loc de muncă

Cel de-al doilea proiect de lege aproape ajuns la adoptare introduce două noi tipuri de contracte de muncă. Primul este Contractul individual de muncă la cerere prin care orice persoană va fi angajată pentru doar 32 de ore de muncă pe săptămână, pentru restul timpului angajatul fiind la dispoziţia angajatorului când acesta are nevoie.

Proiectul legislativ arată că angajatorul trebuie doar să facă o solicitare cu zilele şi intervalul orar în care are nevoie de angajat, pe lângă cele 32 de ore săptămânal, iar angajatul are obligaţia de a se conforma cererii angajatorului. În proiect, se stipulează şi că modul de înştiinţare al angajatului poate fi oricare cât timp asigură păstrarea dovezii (ex: mail, whatsapp, etc.). În acest caz, Blocul Naţional Sindical atrage atenţia că angajatul trebuie să fie la dispoziţia angajatorului, neavând un program predictibil.

De asemenea, organizaţia sindicală menţionează că al doilea tip de Contract individual de muncă, introdus de proiectul de lege, prevede posibilitatea ca un angajat să lucreze pentru mai mulţi angajatori.

Ceea ce se poate face şi în prezent, dar noua modificare legislativă propune ca mai multe întreprinderi dintr-un grup să poată să „împartă” acelaşi angajat. Atenţie, însă! Aceste lucruri nu se vor întâmpla în situaţii de excepţie, proiectul având adresabilitate generală, deci pentru orice salariat din orice sector de activitate. Concret, un angajat va fi plătit pe un contract azi şi pe un alt contract mâine.

Locul său de muncă ar putea fi azi în Bucureşti, iar mâine în Suceava. În egală măsură, programul de muncă şi locul muncii vor fi total imprevizibile şi la totala bunăvoinţă a angajatorilor din grup care „împart” salariatul respectiv. Asta dacă se adoptă modificările. Aceste tipuri de contracte vor afecta viitoarele pensii ale salariaţilor. Ei nu vor aduna vechime în muncă şi va fi afectată inclusiv valoarea pensiei. Blocul Naţional Sindical se declară ferm împotriva adoptării acestor proiecte în forma existentă!„, se mai spune în comunicat.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci