- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Boala care face tot mai multe pagube în România. În ce zone au fost descoperite focare

01 Aug, 14:26 • Bumbeneci Diana
Boala care face pagube majore în România. Au fost descoperite noi focare în țara noastră, iar la nivel european problemele sunt la fel de grave.
Boala care face tot mai multe pagube în România. În ce zone au fost descoperite focare

Fermierii sunt tot mai speriați de o boală care le omoară animalele a ajuns și pe teritoriul țării noastre. În județele Tulcea și Constanța este deja focar, iar la final de iulie, a fost depistată Pesta Micilor Rumegătoare și în județul Timiș. În mai multe țări din Europa, această boală a creat mari probleme, anunță ANSVSA.

Boala care face tot mai multe pagube în 2024

Conform informațiilor transmise de Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Timiș, a fost depistată Pesta Micilor Rumegătoare la o exploatație comercială din județ. Vestea a venit după ce probele de laborator au fost analizate de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Într-un asemenea context, Centrul Local de Combatere al Bolilor Timiș a intrat în ședință. Cu acest prilej, au fost stabilite reguli și restricții pentru a nu ajunge la și mai multe cazuri.

Iată câteva dintre normele stabilite, în cadrul discuției:

  • zonă de protecție de cel mult 3 kilometri în localitățile Clopodia și Jamu Mare, Ferendia, Lățunaș, Gherman, Percosova, Butin, Semlacu Mic din județul Timiș și localitatea Srediștea Mare din Serbia;
  • menținerea animalelor din speciile ovine-caprine separat de cele sălbatice și de alte specii;
  • ovinele și caprele trebuie să meargă la cel puțin un control;
  • recoltarea de probe la categoriile vizate;
  • transportul este interzis în afara zonei de protecție atât pentru capre și ovine, cât și pentru produsele derivate;
  • animalele bolnave sunt ucise, iar locul rămâne în perioadă de incubație 21 de zile, după ce a fost dezinfectat.

Citește și: România este în topuri la numărul de ovine și caprine! Țara noastră ocupă locul doi după Spania. Scădere în ceea ce privește păsările

Boala micilor rumegătoare
Boala micilor rumegătoare

Ce este această boală și cum acționează

Primul focar identificat anul acesta a apărut în România pe data de 19 iulie, într-o exploatație comercială din Tulcea. Boala s-a extins tot mai mult, de la o zi la alta, ajungând și la o exploataţie nonprofesională din Constanța. Pentru micile rumegătoare, situația este extrem de gravă. Mai bine de 70% dintre animalele care intră în contact mor pe loc. Iată cum se manifestă acest virus neiertător:

  • febră;
  • tulburări generale, digestive și respiratorii;
  • hemoragii;
  • leziuni ulcerative;
  • neroziuni sau necroze pe mucoasele digestive și respiratorii;
  • pneumonie sau bronhopneumonie.

Autoritățile au ținut să precizeze că boala nu poate fi luată și de oameni, ci doar de capre și oi. Totuși, dacă se va extinde, va avea un impact major asupra economiei. Produsele alimentare și non-alimentare de la animalele bolnave nu pot fi folosite în niciun scop.

„Facem precizarea că pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, se arată într-un comunicat.

Dacă situația va continua, ne putem aștepta la scumpiri majore pentru toate produsele provenite de la micile rumegătoare.

Citește și: Un bărbat din Bistrița a dat lovitura cu păsările Emu. Afacerea care l-a ajutat să își țină sub control boala de piele

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult