Oficialul român prezent la Bruxelles a intervenit telefonic pe postul de televiziune Digi 24, unde a făcut declarații legate de cele ce se discută zilele acestea în Consiliu. Bogdan Aurescu a declarat că a purtat un dialog inclusiv cu Annalena Baerbock, omologul german, scrie agerpres.ro.
„Germania trebuie spus că ne susţine în mod foarte ferm şi activ şi doreşte să întreprindă demersuri foarte bune pe lângă toţi factorii de decizie, inclusiv pe lângă Austria, pe lângă Comisia Europeană”, a declarat Aurescu.
Mai mult de atât, începerea consultărilor pe tema Schengen sub conducerea suedeză a Consiliului Uniunii Europene este un factor extrem de important. România nu poate decât să spere.
„Preşedinţia suedeză este extrem de hotărâtă să trateze cu prioritate acest subiect”, a mai subliniat el.
Mai citește și: Salariile cadrelor didactice sunt tot mai mari. Anul trecut, veniturile în sistemul de învățământ depășeau 4.000 de lei
Pe data de 29 ianuarie, Austria organizează alegeri, iar acest lucru nu poate oferi un răspuns sigur la întrebările noastre. Țara care s-a opus aderării României la Schengen a reinstaurat poziția ambasadorului român la Viena, ceea ce poate însemna o deschidere din partea lor.
„Toate aceste gesturi şi demersurile noastre vor continua, trebuie să se acumuleze şi trebuie să vedem ce anume se degajă din acest tip de proces. Nu putem să facem abstracţie de realităţi obiective, cum sunt de exemplu cele legate din Austria sau de situaţia migraţiei pe ruta balcanică, unde România nu este plasată. Acesta este şi motivul pentru care cancelarul Austriei se află în Bulgaria şi nu în România”, a subliniat Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, privind perspectiva dosarului de aderare la Schengen.
Ministrul a comentat și votul Austriei împotriva aderării țării noastre la Schengen, spunând că a fost destul de clar faptul că doar o singură țară a votat împotriva noastră. El speră ca celelalte țări să își păstreze votul pozitiv iar austriecii să ne dea undă verde spre aderare.
Te-ar mai putea interesa și: Schimbări majore pentru șoferi! Codul Rutier se schimbă radical. Ce se întâmplă cu permisele auto?