Refuzul Austriei de a accepta România în spațiul Schengen continuă să genereze decizii importante în ceea ce privește afacerile austriece din țara noastră. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că își va muta conturile pe care le are deschise la BCR, prin care rulează zeci de miliarde de lei, la CEC Bank.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu anunța în luna decembrie că toate companiile din subordinea organului de stat pe care îl conduce, printre care și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), și-ar putea muta conturile pe care le au deschise la BCR, la CEC Bank. Potrivit oficialului, decizia companiilor de a se muta la o bancă românească este aceea că „au găsit condiţii mai bune la CEC”, precizând, totodată, că „nu e o chestiune care să se întâmple foarte rapid”.
Printr-un răspuns oficial, semnat de directorul general al companiei, Cristian Pistol, de directorul economic Ionuț Mașala, și de directorul-adjunct economic Cristina Branici, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a confirmat că a început procesul de transfer către CEC Bank.
La 30 decembrie 2022, la solicitarea Bugetul.ro, CNAIR a comunicat că „a demarat procedurile de transfer cu CEC Bank în ceea ce privește veniturile proprii ale companiei”. Totodată, CNAIR SA a precizat că încă deține conturi la BCR.
În plus, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ne-a transmis că va continua să opereze salariile angajaților, conform solicitărilor acestora, prin toate băncile existente pe piață, inclusiv prin BCR-Erste și Raiffeisen Bank.
„Urmare emailului dlui Eugen DINU din data de 19.12.2022, sosit pe email atât la CNAIR SA cât și la MT, vă aducem la cunoștință faptul că CNAIR SA a demarat procedurile de transfer cu CEC Bank în ceea ce privește veniturile proprii ale companiei. Menționăm că CNAIR SA colaborează încă din anul 2004 cu CEC Bank, această bancă efectuând toate operațiunile legate de exproprieri terenuri conform Legii 198/2004 și Legii nr. 255/2010, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sursa de finanțare.
Precizăm că sumele alocate de la bugetul statului sunt derulate, potrivit legislației în vigoare, prin intermediul Trezoreriei Statului. La data prezentei, CNAIR SA deține conturi la BCR prin care derulează veniturile proprii ale companiei și salariile angajaților care și-au exprimat opțiunea în acest sens. De asemenea, CNAIR SA operează salariile angajaților, conform solicitărilor acestora, prin toate băncile, inclusiv Raiffeisen Bank”, se arată în răspunsul CNAIR.
Alte articole: Vouchere şi ajutoare din ianuarie 2023. Anunţul făcut de ministrul Marius Budăi pentru cei mai săraci români