Preşedintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, marţi, legea potrivit căreia pacienţii pot face donaţii unităţilor sanitare în care au fost îngrijiţi, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie.
Actul normativ vizează eliminarea posibilităţii ca pacienţii să ofere plăţi suplimentare şi donaţii angajaţilor spitalelor în care au fost îngrijiţi, dar să menţină opţiunea acestora de a oferi donaţii unităţilor sanitare.
„Pacientul poate face donaţii unităţii sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie”, prevede lege, conform Administrației prezidențiale.
Potrivit expunerii de motive, „oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoştinţă şi implicaţiile penale ale unui astfel de gest”.
Citește și: O nouă taxă auto în România din 2026. Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a explicat cum se va aplica
Iniţiatorii, mai mulţi deputaţi USR, precizează că, de-a lungul anilor, această practică „a primit varii interpretări din partea diferitelor segmente de populaţie, iar cadrul legislativ, deşi a suferit câteva modificări, nu oferă un răspuns pe deplin clar”.
„Dincolo de aspectele menţionate, nu ne dorim completa anulare a dreptului la recunoştinţă al pacientului. El poate fi veridic în anumite situaţii, motiv pentru care susţinem ca acesta să se manifeste doar prin donaţiile transmise către unitatea medicală în care pacientul a fost îngrijit, nu şi către medici sau alţi angajaţi ai centrelor sanitare”, se arată în expunerea de motive.
La dezbaterile din Camera Deputaţilor, for decizional, deputatul USR Emanuel Ungureanu, unul dintre iniţiatori, a precizat pe 26 martie că prin acest proiect „nu se legalizează şpaga”.
Citește și: Marcel Ciolacu anunță că va remania un ministru din Guvern: „Suntem în plin ciclu de renegocieri”
„Pacienţii trebuie învăţaţi de medici că un cuvânt de mulţumire şi o rugăciune sunt suficiente. Medicii sunt cei responsabili să le spună pacienţilor care vor să sprijine un spital ca formă de recunoştinţă pentru actul medical de calitate de care au beneficiat că acest lucru se poate face doar printr-o donaţie legală către unitatea sanitară. Orice altă formă de recunoştinţă din partea pacienţilor faţă de medici sau alţi angajaţi ai spitalului sunt interzise prin lege. (…) Am legalizat forma prin care orice persoană care vrea să sprijine un spital ca formă de recunoştinţă pentru binele care i s-a făcut să o poată face în mod legal. Şpaga nu se legalizează”, a declarat Ungureanu.