Rectificarea bugetară din 2024 aduce modificări, cu creșterea deficitului bugetar de la 5% la 6,9%, însoțită însă de o creștere a veniturilor statului cu 10,4 miliarde de lei, datorită măsurilor luate în ultimul an, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
El a spus că această rectificare este o „combinație” între majorarea deficitului și îmbunătățirea colectării veniturilor fiscale, menționând amnistia fiscală drept o sursă importantă de încasări, estimată la 7,9 miliarde lei.
Ministrul a menționat și de contribuția inspecțiilor fiscale, care au început să genereze rezultate semnificative, inclusiv o constatare care depășește 500 de milioane de euro., potrivit Antena 3 CNN.
„Este o rectificare bugetară care are o componentă de creştere a deficitului bugetar de la 5 la 6,9%. De asemenea, este o creştere de venituri ca urmare a măsurilor pe care le-am luat în perioada ultimului an cu 10,4 miliarde lei.
Am avut şi înregistrăm o creştere la aceste categorii de venituri fiscale şi să nu uităm că avem şi amnistia fiscală care, de asemenea, va aduce bani la buget.
Este o combinaţie între o majorare a procentului de deficit bugetar, pe de o parte, şi o creştere de venituri, care vin din mai buna colectare, dar cum spuneam, vin din amnistia fiscală 7,9 miliarde de lei.
Este o estimare, dar în acelaşi timp să nu omitem că sunt inspecţii fiscale în curs în momentul de faţă. Nu vă pot spune unde, dar o singură constatare depăşeşte 500 milioane de euro”, a precizat Boloş, la Digi24.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Boloș sugerează schimbări mari. Reduceri de personal la stat pe „modelul Bolojan”, posibile și la nivel național!
foto: Marcel Boloș
Marcel Boloș a spus că veniturile suplimentare generate de amnistia fiscală reprezintă un punct cheie în planul său, având în vedere că și autoritățile locale pot aplica pentru aceste facilități.
El a estimat că veniturile acumulate din taxe și impozite locale ar putea depăși 21,9 miliarde lei, fiind optimist că și aceste încasări vor contribui la bugetul statului.
Cu toate acestea, ministrul a explicat că, în ciuda creșterii veniturilor, deficitul bugetar a crescut din cauza unor suplimentări de fonduri esențiale. Acestea includ 11,3 miliarde lei pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate, 19 miliarde lei pentru proiectele de investiții și peste 10 miliarde lei pentru măsurile luate de Guvern în urma protestelor din acest an.
„Deci suntem cumva încrezători că am putea avea pentru veniturile suplimentare din amnistia fiscală un grad bun de încasare, ţinând cont şi de faptul că autorităţile publice locale, şi spun acest lucru în premieră, pot aplica şi ele pentru aceste facilităţi, care sunt pentru impozitele şi taxele locale, pentru oamenii care datorează la bugetele locale aceste impozite şi taxe a căror valoare depăşeşte 21,9 miliarde lei, deci fiind creanţe de valori mici, ne aşteptăm ca şi de acolo să vină o sumă importantă (…) veniturile suplimentare din amnistia fiscală rămâne o sursă serioasă.
Calculele arată că de acolo vom obţine o sumă importantă de bani şi de asemenea avem încasări bune de la ceea ce înseamnă contribuţiile sociale”, a subliniat şeful de la Finanţe.
Ministerul Finanțelor a publicat, de asemenea, proiectul de Ordonanță pentru rectificarea bugetară, care detaliază creșterea cu aproape 2 puncte procentuale a deficitului bugetar pentru 2024. Proiectul prevede o creștere a deficitului de la 5% din PIB la 6,94%.
„Sigur că aici apare destul de ciudat. Pe de o parte, o mai bună colectare a veniturilor bugetare, pe de altă parte, o suplimentare a veniturilor din amnistia fiscală, dar în acelaşi timp o creştere a procentului de deficit bugetar.
Să nu uităm că avem pentru Casa de Sănătate un supliment de 11,3 miliarde lei, avem pentru proiectele de investiţii 19 miliarde lei fonduri suplimentare şi, de asemenea, pentru ce a însemnat măsurile luate de către Guvern, ca urmare a acestor forme de protest care au fost la începutul anului, depăşesc 10 miliarde de lei.
Deci, cumva, faptul că am reuşit o rectificare bugetară care e o combinaţie între creşterea procentului de deficit bugetar pe de o parte, şi pe de altă parte o îmbunătăţire sau o creştere a nivelului veniturilor bugetare, poate este o premieră greu de înţeles pentru unii, însă e una care ajută foarte mult sustenabilitatea finanţelor publice ale României”, a mai spus marcel Boloş.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Boloș anunță noi stimulente fiscale. „Le vor permite să investească”