- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bonus de 12,5% dacă reclami corupția de la locul de muncă. Proiectul de lege va afecta mii de oameni

01 Oct, 14:28 • Andrei
Un proiect de lege prevede ca o categorie importantă de angajați să primească peste 12,5% la salariu dacă previn și combat corupția la locul de muncă. Măsura se află în dezbatere va afecta mii de oameni din sistemul public.
Bonus de 12,5% dacă reclami corupția de la locul de muncă. Proiectul de lege va afecta mii de oameni

Ministerul Justiției

face, în aceste momente, consultări publice pentru proiectul de ordin ministerial pe care îl au în vedere, cu privire la o potențială creștere salarială de 12,5% pentru angajații din sistemul penitenciar și din cadrul ministerului, care semnalează și previn faptele de corupție pe care le întâmpină la locul de muncă.

Citește și : Cum va reuși România să depășească Austria la PIB. Marcel Ciolacu, anunțul momentului despre strategia pe 5 ani

Conform Legii 152/2017, funcționarii publici cu statut special din administrația penitenciară, polițiștii, angajații din cadrul structurilor militare și personalul civil implicat în activitățile de prevenire și combatere a corupției în rândul colegilor lor, vor beneficia de o majorare de 12,5% a salariului sau soldei.

Ce prevede proiectul de lege

Conform proiectului, trei tipuri de angajați vor primi peste 12,5% la salariu:

  • Angajații care ocupă poziții de conducere în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și al unităților afiliate.
  • Polițiștii de penitenciare din Ministerul Justiției care ocupă funcții de conducere vor putea beneficia de o majorare salarială dacă se implică în activități de prevenire și/sau combatere a corupției, așa cum este stipulat în acest ordin, și care sunt adaptate la specificul activității ministerului. Este necesar ca aceste responsabilități să fie detaliate în fișele posturilor respective.
  • Angajații care fac parte din Direcția Inspecție Penitenciară, Serviciul Audit Public Intern, precum și cei din structurile dedicate prevenirii criminalității și terorismului în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și al unităților aferente.

Citește și : Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră cu privire la românii cu studii superioare. „Toate aceste măsuri au avut în vedere același obiectiv”

Ei vor trebui să îndeplinească mai multe condiții impuse de proiect pentru a se încadra pentru majorare. Este imperativ ca ei să se angajeze în activități destinate prevenirii și/sau combaterii corupției, conform următoarelor criterii:

  • Notificarea și raportarea instituțiilor competente atunci când există indicii de încălcare a legii legate de acte de corupție.
  • Cooperarea cu autoritățile competente pentru a lupta împotriva activităților de corupție în rândul angajaților.
  • Implementarea de măsuri administrative pentru a contracara manifestările corupției în cadrul angajaților din sistemul administrației penitenciare.
  • Efectuarea de activități de verificare și evaluare internă.
  • Analizarea și urmărirea potențialelor vulnerabilități care ar putea duce la acte de corupție în rândul angajaților subordonați, propunând, atunci când este cazul, măsuri administrative către conducătorul superior sau către liderul instituției pentru a preveni corupția. De asemenea, în cazul apariției unor indicii privind comiterea de acte de corupție, notificarea autorităților competente.