Un director din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a primit la pensionare un bonus uriaș, echivalentul a 100.000 de euro, adică 10 salarii brute, conform declarațiilor ministrului Mediului, Mircea Fechet, potrivit profit.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Sute de angajaţi vor fi concediaţi colectiv. O fabrică din Prahova se închide
Această sumă a fost acordată în baza prevederilor Contractului Colectiv de Muncă, care stipulează că angajații Romsilva pot primi, la momentul pensionării, între 2 și 10 salarii brute, în funcție de vechimea în muncă.
„În contractul colectiv de muncă s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii brute, luate în cuantum net. Sunt persoane în Regia Națională a Pădurilor Romsilva care la pensionare, conform contractului colectiv de muncă legal discutat cu sindicatul, cu consiliul de administrație, cu conducerea executivă, dar în conformitate cu acel contract colectiv de muncă, persoana respectivă, la pensionare, a încasat 500.000 lei”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a atras atenția asupra unei formulări neobișnuite din contract – „10 salarii brute luate în cuantum net” – și a solicitat o analiză detaliată a beneficiilor obținute de foștii angajați ai regiei. El a criticat ambiguitatea acestor clauze și a spus că astfel de practici nu sunt unice în cadrul Romsilva, ele fiind întâlnite și în alte regii de stat, ca urmare a negocierilor dintre sindicate și conducerile executive.
„Primești unu, primești două, primești nouă. Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii, dacă citez din memorie formularea respectivă: 10 salarii brute luate în cuantum net. Și am zis: puteați să spuneți 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalți. Cum să spui 10 salarii brute luate în cuantum net? Am cerut acum o săptămână lista acestor beneficii obținute de foștii angajați ai regiei”, a adăugat el.
Romsilva a confirmat că această prevedere a fost legală și inclusă în Contractul Colectiv de Muncă, dar și că primele de pensionare acordate anterior se bazau pe o grilă clară în funcție de vechime. În acest context, compania a anunțat că a demarat pașii legali pentru a analiza și, eventual, revizui astfel de beneficii, care atrag acum atenția publicului și oficialilor.
Te-ar mai putea interesa și: Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor