Borșul este nelipsit în bucătăria românească, însă puține persoane știu că există momente când acesta poate deveni extrem de periculos pentru sănătate. Iată când borșul este periculos pentru organism.
Borşul la plic este cel mai folosit ingredient la ciorbele acre ale românilor, însă nu mulți români cunosc la ora actuală cât de periculos este şi că este alimentul interzis în bucătăria oricărei persoane care vrea să aibă un trai cât mai sănătos.
Borșul – otrava din farfuria ta
În ultimii ani, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat un studiu mai amplu, în urma căruia a descoperit că borşul la plic este o adevărată bombă pentru sănătatea oamenilor. Acesta conține mult prea mult zahăr, dar și aditivi. Iată ce aditivi conține borșul:
E101 – Riboflavina, un colorant galben spre portocaliu ccu proprietăţi de dizolvare reduse;
E150a – Caramel simplu. Colorantul artificial care produce hiperactivitate şi gastrită;
E270 – Acidul lactic este folosit ca stabilizator şi conservant. E270 poate produce inflamaţii ale pielii, blocări de respiraţie, subţiază smalţul dentar şi provoacă afecţiuni severe ale sistemului digestiv;.
E304 – Palmitat de ascorbil: Antioxidant puternic ce atacă smalţul dinţilor;
E327 – Lactat de calciu este folosit drept conservant, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Poate provoca stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.
E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune.
Nutriționiștii recomandă borșul de casă. Pentru a face acest borș sănătos și a renunța la borșul la plic, ai nevoie de:
1/2 kilogram de tărâțe de grâu
1 cană de făină de porumb
2-3 crenguțe de vișin cu frunze
3 pași pentru a prepara borș acasă:
Tărâțele de grâu se amestecă împreună făina de porumb într-o oală de 6 kilograme. Se adaugă apă rece cât să cuprindă compoziția, se amestecă și ar trebui să obțineți o maia.
Separat, se pun la fiert 3 litri de apă. Se adaugă crenguțele de vișin și se dă în clocot. După ce oprim focul, se toarnă peste compoziţia din tărâţe. Se învârte continuu și se adaugă și 800 de grame de huște.
Se lasă 2-3 ore acoperit, cu un capac sau un prosop, după care amestecăm cu o lingură de lemn borșul. Borșul se scurge de tărâțe și se pune în sticle la frigider.
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult