- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Brațul armat” al Guvernului! Marcel Ciolacu anunță înființarea instituției AMEPIP, ce va controla companiile de stat

06 Mar, 20:53 • Fundeanu Madalina
AMEPIP, noul „braț armat” al Guvernului. În contextul reformei bugetare, Marcel Ciolacu explică că este nevoie de o instituție de control pentru companiile de stat.
„Brațul armat” al Guvernului! Marcel Ciolacu anunță înființarea instituției AMEPIP, ce va controla companiile de stat

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că în contextul reformei bugetare pe care a inițiat-o a fost nevoie de o instituție de control pentru companiile de stat. Așadar, a fost înființată Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Această instituție va fi în subordinea directă a Guvernului și sub coordonarea prim-ministrului. Instituția va deveni un „braț armat” al Guvernului, în relația cu instituțiile de stat, conform știripesurse.ro.

„Apreciez operaționalizarea unei instituții care vine cu o misiune dificilă, dar nu imposibilă, de a oferi transparență, predictibilitate și, foarte important, mai multă responsabilitate în companiile de stat. Eu unul mă aștept ca AMEPIP să se transforme repede într-un centru de excelență pentru guvernanța corporativă. Cu impact concomitent asupra creșterii performanței companiilor de stat și asupra îmbunătățirii managementului acestora”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege pentru înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice a fost adoptat de guvern în decembrie 2022 și trimis în Parlament

Angajați vor fi plătiți cu 50% în plus față de restul bugetarilor. Agenția va monitoriza și va evalua performanțele întreprinderilor publice.

AMEPIP, noul „braț armat” al Guvernului

„Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice devine operațională. Operaționalizarea AMEPIP va conduce la demararea a 40 de proceduri de selecție pentru peste 100 de membri in Consiliile de Administrație ale Întreprinderilor Publice.

Pe lângă nucleul de excelență în guvernanța corporativă pe care îl construiește din funcționari ai Administrației Publice, AMEPIP caută expertiză și în sectorul privat prin intermediul celor 20 de posturi care vor fi scoase la concurs în perioada următoare.

Prima platformă publică de monitorizare a performanțelor companiilor de stat va fi prezentată cu ocazia operaționalizării Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.

AMEPIP prezintă prima platformă publică ce conține un tablou de bord, unde pot fi regăsiți și accesați public indicatorii financiari, non-financiari și de guvernanță corporativă pentru întreprinderile publice. Proiectul a fost dezvoltat împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și reprezintă o premieră pentru monitorizarea și raportarea publică a performanțelor întreprinderilor publice.”

Citește și: Adoptarea schemei de ajutor de stat IMM Plus, discutată în ședința de joi a Guvernului. 2,4 miliarde euro este bugetul alocat

AMEPIP
AMEPIP

„Operaționalizarea AMEPIP nu este doar o bună practică internațională și un jalon în PNRR ci și o oportunitate de a aduce transparența și eficiența la nivelul întreprinderilor publice”, a declarat șeful Cancelariei Primului- Ministru, Alexandru Mihai Ghigiu.

„AMEPIP este operațională, în linie cu cerințele prevăzute de lege și sunt foarte încrezător pentru că am făcut acest pas la doar câteva luni de la normativul care a înființat Agenția. Avem încă un corp redus de personal, dar sunt experți și oameni foarte pasionați, care formează un nucleu de excelență pentru guvernanța corporativă a întreprinderilor publice din România”, a declarat președintele instituției, Mihai Precup.

Reprezentanții agenției au prezentat, de asemenea, secțiunea dedicată administratorilor publici din platforma instituției, unde orice persoană fizică sau juridică se poate înscrie, prin intermediul unui simplu formular, în Corpul administratorilor de întreprinderi publice.

„Anul trecut a fost un an istoric în ceea ce privește guvernanța corporativă a întreprinderilor publice în România. În acest demers, am beneficiat de asistența OCDE și de suportul Comisiei Europene, pentru că atât modificările legislative, cât și înființarea AMEPIP sunt un jalon în PNRR. Pentru noi a fost foarte important să respectăm un calendar pe care l-am negociat și discutat atât cu reprezentanții OCDE, cât și cu cei ai Comisiei Europene.

Deasemenea, prin operaționalizarea AMEPIP am câștigat o interfață prin care putem crește performanța economică a României, cu efecte puternic pozitive atât pentru buget cât și pentru companiile de stat”, a marcat președintele agenției.

„Platforma AMEPIP poate fi accesată la adresa https://amepip.gov.ro/. Prin intermediul site-ului, oricine poate vedea tabloul de bord care prezintă în timp real atât indicatorii companiilor de stat, cât și multe alte informații relevante.”, arată un comunicat al agenției.

Vezi și: Guvernul a aprobat exproprierile pentru pasajul rutier de la Brănești. Finanțare de 45,6 milioane lei pentru acest proiect

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Instagram introduce funcția de programare a mesajelor. Îi va ajuta pe foarte mulți utilizatori
Instagram introduce funcția de programare a mesajelor. Îi va ajuta pe foarte mulți utilizatori
Categoria de români care câștigă cel puțin 176 de lei pe zi. Este una dintre cele mai cunoscute meserii din România
Categoria de români care câștigă cel puțin 176 de lei pe zi. Este una dintre cele mai cunoscute ...
Cine este, cum arată și cu ce se ocupă soția lui Nicușor Dan. Primarul are doi copii alături de Mirabela Grădinaru
Cine este, cum arată și cu ce se ocupă soția lui Nicușor Dan. Primarul are doi copii alături de ...
Câți bani face Ilinca Vandici din afacerea cu parfumuri. Proiectul vedetei se bucură de un mare succes
Câți bani face Ilinca Vandici din afacerea cu parfumuri. Proiectul vedetei se bucură de un mare succes
Brigitte Pastramă, cadou de peste 100.000 de euro din partea soțului. Nu oricine și-ar permite un asemenea lux
Brigitte Pastramă, cadou de peste 100.000 de euro din partea soțului. Nu oricine și-ar permite un ...
Transportul public devine gratuit din 1 ianuarie 2025. Măsura luată de primar pentru combaterea poluării
Transportul public devine gratuit din 1 ianuarie 2025. Măsura luată de primar pentru combaterea poluării
Dan Șucu, noul patron al echipei Genoa. Finanțatorul Rapidului a preluat 77% din acțiunile legendarului club din Italia
Dan Șucu, noul patron al echipei Genoa. Finanțatorul Rapidului a preluat 77% din acțiunile legendarului ...
Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-și dea demisia: „Să facă asta dacă are onoare”
Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-și dea demisia: „Să facă asta dacă are onoare”
Auchan retrage de pe piață un produs consumat de mulți români. O bacterie periculoasă a fost descoperită
Auchan retrage de pe piață un produs consumat de mulți români. O bacterie periculoasă a fost descoperită
Prognoza meteo 19 decembrie 2024. Temperaturi mai ridicate decât în mod normal în toată țara
Prognoza meteo 19 decembrie 2024. Temperaturi mai ridicate decât în mod normal în toată țara
Ce salariu are o farmacistă în Franţa. Elena Andreea rupe tăcerea: diferenţe uriaşe faţă de România
Ce salariu are o farmacistă în Franţa. Elena Andreea rupe tăcerea: diferenţe uriaşe faţă de România
Motivul pentru care fondatorul TikTok nu își lasă copiii să folosească aplicația. În 2021, a fost declarat cel mai popular site web
Motivul pentru care fondatorul TikTok nu își lasă copiii să folosească aplicația. În 2021, a fost ...
Schimbare majoră în învăţământ! O categorie de elevi va putea termina liceul mai repede. Vor putea promova doi ani într-unul singur.
Schimbare majoră în învăţământ! O categorie de elevi va putea termina liceul mai repede. Vor putea ...
Val de concedieri înainte de Crăciun la o companie importantă din România. Aproape 300 de români rămân fără locuri de muncă în prag de sărbători
Val de concedieri înainte de Crăciun la o companie importantă din România. Aproape 300 de români ...
Creșterea pensiilor și salariilor din 2025, pusă sub semnul întrebării. Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte PNL: „Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor și a pensiilor. Efectiv, România nu își permite să mai adauge 25 de miliarde la deficit!”
Creșterea pensiilor și salariilor din 2025, pusă sub semnul întrebării. Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte ...
Categoria de angajați care va beneficia de o majorare salarială de 1.000 de lei începând din 2025. Salariile acestora au crescut cu aproximativ 40% în ultimii doi ani
Categoria de angajați care va beneficia de o majorare salarială de 1.000 de lei începând din 2025. ...
Cum să îți îmbunătățești rapid pronunția în limba germană
Cum să îți îmbunătățești rapid pronunția în limba germană
Prețurile la cazare, în Craiova, în preajma sărbătorilor, de 2 sau 3 ori mai mari decât în marile capitale europene
Prețurile la cazare, în Craiova, în preajma sărbătorilor, de 2 sau 3 ori mai mari decât în marile ...