- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BRD face o nouă previziune sumbră pentru România: urmează criza economică

22 Oct, 12:22 • Bumbeneci Diana
Economistul șef al BRD, nouă previziune sumbră pentru România. Ar putea urma o criză economică puternică.
BRD face o nouă previziune sumbră pentru România: urmează criza economică

O criză economică ar putea urma în România, dacă problemele din sectorul economic nu se rezolvă. Florian Libocor, economist șef al BRD Groupe Societe Generale pune la îndoială capacitatea guvernului român de a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% în următorii șapte ani. În cadrul unei conferințe economice, Libocor a reiterat faptul că țara se află pe un ciclu economic de opt ani de creștere, iar dacă istoria se repetă, țara ar putea intra într-o nouă criză economică în 2028-2029.

Urmează criza economică?

„Dați-mi voie să mă îndoiesc de certitudinea unui orizont de 7 ani în care vom scădea deficitul bugetar. Din punctul meu de vedere, undeva în anii 2028-2029, dacă se respectă ultimele două cicluri economice, România va intra în criză. După opt ani de creștere economică, ultima contracție fiind în 2020, România va intra în criză. Într-o contracție mică sau mare a economiei, asta rămâne de văzut”, a declarat Libocor, potrivit economica.net.

PIB-ul: indicator de producție, nu de dezvoltare

Libocor mai vorbește și despre o percepție greșită a PIB-ului, care este des considerat un indicator al dezvoltării, când, în realitate, el reflectă doar producția economică. Economistul susține că,  în momentul unei crize, PIB-ul va fi înțeles în termenii săi reali, nu ca un simplu indicator general de creștere.

Vezi și: Recesiune în 2025. Analiștii anunță dezastrul pentru România

Florian Libocor, despre criza economică din România
Florian Libocor, despre criza economică din România

„PIB-ul nu este un indicator de dezvoltare. Este eronat să crezi că, dacă o țară crește din punct de vedere al PIB-ului, ea se și dezvoltă. România a fost exact exemplul care confirmă că PIB nu este un indicator de dezvoltare. Am crescut fără să ne dezvoltăm. Dacă vreți un singur și cel mai simplu exemplu, uitați-vă la infrastructură”, a subliniat Libocor.

Un alt subiect de interes național prezentat de economistul șef al BRD este legat de incapacitatea statului român de a colecta eficient taxele și impozitele. Chiar dacă sistemul fiscal a suferit modificări importante în ultimele decenii, România nu a reușit să colecteze mai mult de 33% din PIB sub formă de venituri fiscale, indiferent de tipul de guvernare sau de sistemul de impozitare implementat.

„Din 1989, indiferent dacă am avut impozitare progresivă, dacă am avut conducere de stânga, de dreapta sau coaliție, statul nu a reușit să colecteze taxe și impozite de mai mult de 33% din PIB. Problema Fiscului este probabil la colectare, nu la nivelul TVA sau ale celorlalte costuri fiscale”, a explicat economistul.

Cu un deficit bugetar estimat la 8% din PIB pentru 2024, Florian Libocor consideră că este improbabil ca România să reușească ajustarea acestui deficit sub pragul de 3% în următorii șapte ani.

Vezi și: România, față în față cu recesiunea în 2025! Semnal de alarmă tras de analiștii financiari

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult