Un studiu recent a stabilit că marea majoritate a locuitorilor din București, 87% mai exact, sunt de părere că că transportul alternativ, prin aplicațiile de ridesharing, reprezintă cea mai bună opțiune pentru călătoriile în oraș și poate duce la creșterea calității serviciilor , după cum transmite Economedia.
Mai exact, 2 din 3 (63%) bucureșteni sunt de părere că protestele taximetriștilor împotriva aplicațiilor de ridesharing sunt neîntemeiate și că cerințele lor sunt „aberante”. În plus, jumătate din respondenți ar considera că guvernul ar fi responsabil în aceeași măsură cu companiile de taxi (48%) de eventuala dispariție a serviciilor de transport alternativ.
Această cercetare sociologică indică faptul că bucureștenii nu sunt de acord cu eliminarea serviciilor de taxi oferite de aplicațiile de ridesharing și explică faptul că dispariția formelor de transport alternativ ar avea efecte foarte negative sau destul de negative asupra lor personal.
„Acest sondaj nu face nimic altceva decât să transforme în cifre realitatea de pe străzi, comentariile din mediul online, și nu numai. Sunt lucruri pe care le-am comunicat de la începutul acestor proteste care cer eliminarea din piață a unor servicii care sunt accesate de peste 3 milioane de utilizatori.
Industria de taxi forțează schimbări legislative care să aducă transportul de persoane din România înapoi la nivelul anilor 2000. Cifrele acestui sondaj de opinie demonstrează că utilizatorii își doresc servicii moderne, ușor de accesat, transparente și cu grad ridicat de siguranță”, a explicat Cătălin Codreanu, Președintele Coaliției pentru Economia Digitală percepția bucureștenilor despre serviciile de ridesharing.
Datele arată că zilnic, bucureștenii comandă peste 150.000 de curse prin aplicațiile de ridesharing și consideră, în proporție de 70%, că industria de taximetrie presează, prin protestele de stradă, modificări legislative care ar duce la dispariția transportului alternativ.
Studiul citat a analizat șase atribute ale serviciilor de transport de persoane (taxi, transport în comun și transportul prin aplicațiile de ridesharing) și a ajuns la concluzia că taxiurile sunt percepute ca fiind inferioare față de transportul alternativ pe toate atributele evaluate.
Ridesharingul este apreciat de bucureșteni deoarece oferă informații clare despre traseul pe care va fi efectuată cursa, rapiditatea cu care vin la comandă și calitatea serviciilor, toate sunt evaluate la 8,1 din 10 în timp ce serviciile de taxi obțin o medie de 5,7 pe cele trei atribute. În același timp, raportul calitate preț este la transportul alternativ clasificat cu o evaluare de 7,6 (pe o scală de la 1 la 10) în timp ce taxi are un scor de 5,1.