Transportul în comun urmează să se îmbunătățească în București. Cel puțin așa promite edilul Capitalei, care a făcut, pe pagina personală de Facebook, anunțul privitor la achiziționarea a 200 de mijloace de transport electrice de ultimă generație.
„Bucureștiul va avea 100 de troleibuze și 100 de autobuze electrice noi. Transportul în comun va deveni astfel mai atractiv atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru turiști,”își începe postarea edilul Capitalei.
Edilul Capitalei a explicat procedurile aferente achiziției mijloacelor de transport, și a descris caracteristicile acestora.
În ceea ce privește cele 100 de troleibuze, Comisia de Evaluare din cadrul Primăriei Municipiului București a finalizat analiza ofertei depuse de firma Solaris. Troleibuzele vor fi cumpărate cu fonduri nerambursabile de la Agenția Fondului pentru Mediu. Raportul final va fi trimis către ANAP pentru validare, iar mai apoi va fi atribuit câștigătorului licitației. Cu toate acestea, bucureștenii se vor putea bucura de noile mijloace de transport în doi ani cel mai devreme, întrucât termenul de livrare este de 22 de luni de la semnarea contractului.
Cele 100 de troleibuze noi, din gama de 12 m, vor avea podeaua complet coborâtă, spațiu destinat cărucioarelor pentru persoane cu dizabilități, vor fi dotate cu computer de gestiune management vehicul cu funcții GPS, sistem de informare audio-video, aer condiționat și au o autonomie minimă de 20 de km, mai informează Nicușor Dan.
Garanția funcționării va fi de 300.000 km de la data recepției sau 5 ani pentru troleibuze în ansamblu și pentru toate componentele acestuia, inclusiv întreținerea planificată, consumabilele și manopera efectuată în această perioadă.
„Ca urmare a verificării modalităţii de îndeplinire a cerinţelor din caietul de sarcini si ulterior aplicării criteriului de atribuire, contractul a fost atribuit ofertantului KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET A.S. Contractul poate fi semnat după expirarea perioadei de 10 zile de depunere a contestaţiilor, iar termenul de livrare este de 10 luni de la semnarea contractului. Autobuzele vor avea o autonomie de 522.49 de kilometri între două încărcări succesive, tracţiune complet electrică, baterii cu acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, lungime de 12 metri, trei uşi duble şi aer condiţionat”, precizează Nicuşor Dan.
Valoarea totală a contractului este de 293 milioane de lei fără TVA, iar finanţarea provine din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR).