București s-a clasat, anul trecut, pe locul opt în topul celor mai aglomerate orașe din lume. O spune indexul anual realizat de un producător de sisteme GPS, potrivit Antena 3 CNN.
În Europa, Bucureștiul ocupă cea de-a patra poziție. Același index arată că, în 2023, bucureștenii au pierdut 150 de ore în plus în trafic din cauza aglomerației. Viteza medie de deplasare la orele de vârf este de aproximativ 17 kilometri pe oră.
Nivelul de aglomerație a fost de circa 55%, după cum arată datele transmise de TomTom Traffic.
În comparație cu anul 2022, Capitala a fost mai aglomerată în 2023, timpul necesar parcurgerii unei distanțe de 10 km crescând cu 20 de secunde, până la 27 minute și 40 secunde. În 2022, am fost pe locul 7 în acest top, iar în 2021 pe locul 8.
28 noiembrie a fost cea mai aglomerată zi din 2023 în București. Atunci a fost nevoie de 36 de minute și 50 de secunde pentru a parcurge o distanță de 10 kilometri.
Te-ar mai putea interesa și: S-a găsit soluția pentru deblocarea traficului la ore de vârf! Stelian Bujduveanu: „Nu mai permitem”
Din cauza aglomerației de la orele de vârf, bucureștenii au pierdut 150 de ore în plus și au plătit aproape 1.000 de lei în plus pe carburant.
Studiul mai arată că cele mai aglomerate orașe din lume sunt: Londra, Dublin, Toronto, Milano, Lima, Bengaluru, Pune, București, Manila, Bruxelles.
Dintre miile de orașe acoperite de TomTom Traffic, au fost selectate și clasate 387 de orașe din 55 de țări și 6 continente. Indexul își propune să clasifice aceste orașe în funcție de timpul mediu de călătorie și să ofere acces gratuit la informații despre fiecare oraș în parte.
„Variabilele suplimentare ne-au permis să măsurăm impactul financiar al costurilor de combustibil și al congestionării traficului, precum și consumul de combustibil/kWh și emisiile de CO2 ale mașinilor pe benzină, diesel sau BEV”, precizează cei de la TomTom Traffic.
Cea de-a 13-a ediție a TomTom Traffic Index oferă o mulțime de informații, ajutând șoferii sau pietonii, urbaniștii, producătorii de automobile și factorii de decizie politică să abordeze provocările legate de trafic și să ia decizii în cunoștință de cauză pentru un viitor mai bun.