Metroul ar putea să nu mai funcţioneze începând cu data de 15 mai. Se ia această decizie radicală din cauza lipsei subvenţiei şi a aprobării bugetului, deoarece nu va mai avea mijloace financiare să plătească datoriile faţă de angajaţi şi terţi. Anunțul a fost făcut miercuri de Marian Artimon, preşedintele Unităţii Sindicatul Liber Metrou (USLM), într-o conferinţă de presă.
„În conformitate cu Legea bugetului există un articol 73, alineatul 8, care nu-ţi dă voie să faci un buget dacă pierderile nu sunt mai mici cu dublul sumei cu care creşti salariile. Mai există această Ordonanţă potrivit căreia, dacă în 120 de zile de la aprobarea legii bugetului nu se aprobă bugetul societăţii comerciale, acea societate nu mai are dreptul la subvenţie. Este în mâna Guvernului să schimbe această Hotărâre de Guvern. (…) Dacă nu ai buget aprobat, nu mai dă subvenţie. Fără subvenţie, cum să funcţionezi? Trebuie scoasă această prevedere din Hotărârea Guvernului(…)”, a menţionat Marian Artimon.
Citește pe tema aceasta și: Bătaie pe postul de mecanic la Metrorex. Candidați prinși că au dat șpagă 7.500 de euro pentru a ocupa postul
El a subliniat că, în următoarea perioadă de timp, USLM va face tot ceea ce îi stă în putinţă, conform legii, prin mijloacele pe care le are ca sindicat, „să atragă atenţia opiniei publice că este cel mai mare risc, ca de la 15 mai metroul să nu mai circule, CFR Călători să nu mai circule, pentru că nu vor plăti datoriile”.
Conform oficialului, principalele probleme ale Metrorex sunt subfinanţarea cronică şi deficitul de personal. În prezent, Metrorex are 5050 de salariaţi, deficitul de personal fiind de peste 800 de angajaţi.
În 2023, angajații Metrorex aveau un salariu mediu brut de 11.330 de lei, adică luau 6.628 de lei în mână, salariu net. În urma unor negocieri, salariul a crescut cu 13%.
„Au avut loc 26 de runde de negocieri pe tema noului Contract Colectiv de Muncă, și s-a ajuns la un consens, prin care și conducerea executivă și structura sindicală au căzut de acord asupra condițiilor pentru anul următor.
Bineînțeles, s-au discutat foarte multe lucruri. Contractul Colectiv de Muncă nu conține doar majorarea salarială, ci și alte lucruri care trebuie reglate între administrație și structura salarială, cum ar fi banii pentru concedii, sau bonurile de masă.
Procentual, salariul crește cu 13%, începând cu 1 noiembrie”, a declarat, pentru Gândul, Mihai Barbu, președinte CA Metrorex.
Negocierile au avut loc în toamna anului trecut, iar după acestea, salariul angajaților Metrorex a crescut la 12.803 lei brut, adică 7.490 de lei net. Astfel, un angajat Metrorex câștigă, în medie, 7.500 de lei în mână. Totuși, angajații au parte și de bonuri de masă și bani de concedii.