Seceta severă din ultimele luni continuă să afecteze România, iar în prezent județul Prahova se confruntă cu o criză acută de apă potabilă. Din cauza scăderii dramatice a nivelului barajului Paltinu, apa potabilă este acum furnizată în intervale orare limitate, iar localitățile afectate includ și orașe mari precum Ploiești și Câmpina, potrivit bugetul.ro.
Barajul Paltinu, care asigură apa potabilă pentru zeci de mii de familii, ar fi trebuit să fie plin în proporție de peste 80% în această perioadă, însă, din cauza absenței precipitațiilor, nivelul apei a scăzut aproape la jumătate.
Te-ar mai putea interesa și: Cutremur administrativ în România. Proiect radical în Parlament pentru reducerea numărului de județe și reorganizarea Bucureștiului!
foto: București
În prezent, coeficientul de umplere pentru cele 40 de lacuri de acumulare importante din România este de aproximativ 70%. Barajele Măneciu și Paltinu au fost nevoite să sacrifice rezerva de apă pentru alimentarea populației, ceea ce a condus la restricții în furnizarea apei potabile. Locuitorii sunt sfătuiți să reducă consumul de apă, iar în unele localități nu există apă la robinet în timpul zilei. Printre aceste localități se numără și stațiunea Sinaia, care este renumită pentru turismul său.
Locuitorii exprimă îngrijorări cu privire la situația actuală. Comentariile lor reflectă frustrarea și confuzia, unii crezând că apa a fost „golită intenționat” din baraj.
„Credeam că l-au golit ei, că nu l-am văzut niciodată atât de scăzut” / „Să consumăm apă mai puţină şi să lăsăm să curgă apă din cer”, sunt câteva dintre părerile localnicilor.
Specialiștii de la Apele Române avertizează că lipsa precipitațiilor din zona bazinului hidrografic Buzău a creat o situație critică și se depun eforturi pentru a menține rezervele de apă în lacurile de acumulare.
„În zona bazinului hidrografic Buzău s-a înregistrat în ultima perioadă o lipsă de precipitaţii acută şi din acest motiv, specialiştii de la Apele Române fac eforturi să menţină cât mai mult rezerva de apă în principalele lacuri de acumulare”, a declarat Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt Apele Române.
Te-ar mai putea interesa și: Aerul din București, un real pericol odată cu scăderea temperaturii!