- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bucurie pentru milioane de români! Lista veniturilor care vor aduce bani în plus la pensie

29 Aug, 17:33 • Preda Silvia
Anunț important pentru milioane de români. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat lista veniturilor care vor fi luate în calcul la pensie.
Bucurie pentru milioane de români! Lista veniturilor care vor aduce bani în plus la pensie

Începând cu luna septembrie 2024, mecanismul de recalculare a pensiilor se va modifica. CNPP a arătat ce venituri sunt luate în calcul la stabilirea și recalcularea pensiei, potrivit noii legi din domeniu.

Lista veniturilor care aduc bani în plus la pensie

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) informează că românii vor avea bani în plus la pensie dacă vor putea dovedi că au avut și alte venituri decât cele permanente. Mai multe sporuri, indemnizații și majorări se iau în calcul la stabilirea și/ sau recalcularea pensiilor în acord cu noua lege.

Veniturile luate în calcul pentru pensii, potrivit Legii 360/2023, se împart în două categorii: venituri permanente și venituri nepermanente.

Citește și: Aceste două categorii de pensionari nu vor primi niciun ban în plus la pensie, de la 1 septembrie

Bani în plus la pensie
Bani în plus la pensie

Lista veniturilor permanente care sunt luate în calcul la stabilirea pensiilor

Această listă include sporul de vechime în muncă, sporuri, indemnizaţii şi majorări ale retribuţiei tarifare prevăzute în Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974, sporuri acordate de către ministerele de resort, conform prevederilor actelor normative în vigoare în diverse perioade, evidenţiate împreună cu salariile aferente în statele de plată şi pentru care s-a datorat şi s-a virat contribuţia de asigurări sociale, sporuri cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale, și alte sporuri.

Lista veniturilor nepermanente care sunt luate în calcul la stabilirea pensiilor

Lista veniturilor nepermanente include: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite, recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate, al treisprezecelea salariu, formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru, sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor, indemnizaţiile de muncă nenormată, alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Atenție! Veniturile nepermanente sunt luate în calcul doar în situația în care pot fi dovedite prin adeverințe.

Vezi și: Daniel Baciu, anunț așteptat de toți pensionarii. Ce se întâmplă dacă după recalculare pensia iese mai mică?