- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Buget de 450 de milioane de euro pentru programul „Hrană bună și sigură pentru pacienți”. Ministerul Sănătății lansează proiectul deceniului

04 Aug, 19:12 • Bumbeneci Diana
Ministerul Sănătăţii a lansat programul „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”. Pentru proiectul colosal, bugetul estimativ este de 450 milioane de euro.
Buget de 450 de milioane de euro pentru programul „Hrană bună și sigură pentru pacienți”. Ministerul Sănătății lansează proiectul deceniului

Vești excelente pentru pacienții din spitale și pentru românii care se tem că vor ajunge să aibă nevoie de internare. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat vineri lansarea programului „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”, care prevede reabilitarea blocurilor alimentare la spitale acolo unde există şi dotarea acestora, relatează Agerpres.

Hrană pentru pacienți

Programul pe care îl lansăm în acest moment pentru aceste 252 de unităţi sanitare publice care au fost incluse în analiză se referă la reabilitarea blocurilor alimentare acolo unde ele există şi au bucătării şi dotarea acestor bucătării. Un buget mediu de 2,5 milioane de euro pentru o unitate este suma la care am ajuns, ceea ce ar însemna un buget estimativ de circa 450 milioane euro, dar sunt situaţii în care deja lucrurile s-au făcut, cum este aici, la Spitalul Universitar. (…)

Am trecut să identificăm sursele de finanţare şi avem discuţii avansate cu cei de la Banca Mondială ca să putem face un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în spitalele româneşti, siguranţei hranei, pentru că acesta este alt aspect. Va fi un apel de proiecte pe care sperăm să îl lansăm la începutul anului viitor”, a susţinut ministrul.

Vezi și: Școala va începe mai devreme anul acesta pentru elevi. Structura anului școlar 2023-2024 aduce schimbări privind vacanța de schi

Program hrană pentru pacienți
Program hrană pentru pacienți

Oficialul a mai explicat în acest context că a fost făcută o evaluare începând de anul trecut în 252 de spitale publice care a arătat că două treimi dintre acestea aveau servicii de catering şi doar o treime bucătării proprii.

De cele mai multe ori reclamaţiile sunt legate de catering, pentru că mâncarea ori e rece, ori este destul de puţin atrăgătoare poate şi din punct de vedere al conţinutului… Doar o treime dintre spitale aveau bucătării proprii”, a afirmat Rafila.

Alexandru Rafila a reiterat și faptul că alocația de hrană a crescut de la 11 la 22 de lei pentru un pacient obişnuit, iar pentru cei cu anumite patologii ajunge la 33 de lei pe zi.

Sunt bani care sunt plătiţi separat de Ministerul Sănătăţii. Sunt transferaţi separat pentru hrană, nu se mai plăteşte din bugetul spitalului, cum era în trecut. Este clar că este o încurajare a dezvoltării serviciilor de bucătărie şi respectiv de preparare şi distribuţie a hranei”, a arătat Alexandru Rafila.

Conform declarațiilor managerului Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu, nu este uşor de realizat într-un spital public asigurarea necesarului caloric corect.

A asigura necesarul caloric, componenţa corectă într-un meniu între glucide, lipide şi proteine este un lucru nu deloc uşor de realizat într-un spital public. Practic, spitalul nu este un restaurant în sensul propriu al cuvântului. Aici vorbim despre o alimentaţie echilibrată”,a spus medicul.

Ai putea citi și: Pensii 2023-2024. Sunt anunțate schimbări istorice. Seniorii cu stagiu mai mic de 15 ani pierd pensia și primesc „indemnizație socială”

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...