O analiză recentă din Ziarul Financiar arată discrepanțele dintre mediul public și cel privat, precum și dintre salariile și beneficiile pe care le primesc bugetarii și angajații de la privat. După cum arată datele, România a pierdut sute de mii de angajați din diferite sectoare economice, asta în timp ce numărul celor care lucrează pentru stat a crescut cu 300.000.
În ultimele două decenii, în România, doar din industria de prelucrare, din fabrici, au plecat 500.000 de angajați. Potrivit datelor statistice, în aceste fabrici, salariul mediu net se situează la 4.300 de lei, în timp ce media pe economie este de 4.900 de lei. După cum arată aceste statistici, situația acestor salariați pare a fi diametral opusă cu cea a bugetarilor.
Mai exact, după cum arată statisticile, în ultimele două decenii, numărul de bugetari a înregistrat o creștere semnificativă, numărul angajaților din acest sector crescând cu aproape 300.000, ajungând acum la 1,295 milioane.
Te-ar putea interesa și: Vești proaste pentru români! Pensiile şi salariile ar putea fi înghețate dacă datoria publică continuă să crească
Potrivit unei analize realizate de Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, în administrația publică și în domeniul apărării, salariul mediu net primit de bugetari depășește media pe economie cu 50%. În sectorul educației, diferența este redusă, cu un salariu mediu cu doar 5% mai mare decât media pe economie, în timp ce în sectorul sănătății, salariul mediu este cu 14% mai mare decât media pe economie. În contrast, în industrie, salariul mediu se află sub media pe economie cu 11%, iar în construcții este cu 25% sub media pe economie.
În acest context, o comparație între bugetari și angajații din privat, după cum arată analiza ZF arată faptul că cei care lucrează într-o fabrică în trei schimburi, cu ore suplimentare pot ajunge cu tot cu bonuri de masă, la 3.800-3.900 de lei, în timp ce sute de mii de bugetari au un salariu cu 50% mai mare decât media pe economie.
În România, salariul din administrația publică și în sectorul apărării este cu 50% mai mare decât media pe economie, în timp ce în Ungaria diferența este de 25%, în Polonia de 20%, în Bulgaria de 16%, iar în Cehia este cu doar 6% mai mare decât media pe economie.