A fost emis documentul oficial care dă afară din sistem toți șefii din instituțiile publice, începând cu luna septembrie, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor noii Legi a învățământului superior, potrivit informațiilor Profit.ro.
Funcționarii care ocupă în prezent posturi de conducere în instituții ale statului cu o diplomă de licență echivalată cu studii de master, în baza unei diplome de licență pentru învățământ superior de lungă durată anterior aplicării sistemului Bologna, au mari emoții în aceste zile.
Unele ministere deja au solicitat șefilor din instituție să prezinte, până la finalul acestei luni, la Departamentul de resurse umane, dovada absolvirii de studii de master sau a unei diplome de licență pentru învățământ superior pe o durată de cinci ani sau șase.
De asemenea, dacă va fi aplicată această nouă restricție poate duce la eliberarea din funcție a unui număr semnificativ de șefi din instituțiile statului, urmând ca posturile să fie ulterior ocupate de alte persoane.
Mai mult decât atât, la nivelul ministrului Finanțelor se află în lucru un proiect de ordonanță pentru reducerea cheltuielilor publice, care limitează numărul de posturi de șefi în administrarea publică. Proiectul a dus la proteste spontane venite din partea angajaților care își arătau nemulțumirile.
Potrivit sursei citate, noua Lege a învățământului superior (199/2023) intră în vigoare de la 3 septembrie și prevede norme mai restrictive în ceea ce privește recunoașterea diplomelor de master. Conform Codului administrativ, în prezent, pentru ocuparea unei funcții publice de conducere, candidații trebuie să fie absolvenți cu diplomă ai studiilor universitare de master în domeniul administrației publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice sau cu diplomă echivalentă.
Legea educației încă în vigoare prevede că diploma de absolvire sau de licență a absolvenților învățământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate.
Noua lege a învățământului superior abrogă însă această posibilitate de echivalare, care mai rămâne doar pentru diploma de licență a absolvenților unor programe de studii de 5 sau 6 ani din cadrul învățământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare.
Alte articole: Revolta de la Finanțe le taie bugetarilor din salarii! Ministrul Boloș a anunțat cine sunt românii care pierd 700 de lei din buzunar