Bugetarii nu pot răsufla ușurați! Guvernul nu a uitat de ideea interzicerii cumulului pensiei cu salariul și are de gând să depună un proiect de lege în Parlament, în acest sens, informează stiripesurse.ro.
Surse din coaliție au declarat astăzi, 16 iunie, pentru sursa citată, că Guvernul are de gând să discute proiectul despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul într-o sesiune extraordinară a Parlamentului. Ea va avea loc în timpul vacanței. Calculele estimative arată că 20.000 de români vor fi afectați. Mai mult decât atât, economia bugetară va atinge suma uriașă de 200 de milioane de lei pe an.
Citește și: Noul Guvern are planuri pentru prețurile la alimente. Marcel Ciolacu: „Asta vrem să facem imediat”
Interzicerea cumulului pensiei cu salariul nu este singura preocupare a Guvernului în perioada următoare. Coaliția intenționează să stabilească legea finală de tăiere a pensiilor speciale, chiar săptămâna viitoare, în contextul mai multor observații primite de la Comisia Europeană. În caz contrar, România riscă să piardă banii de la UE. Proiectul așteaptă votul final în Camera Deputaților.
Marcel Ciolacu a declarat joi, 15 iunie, că noul Guvern trebuie să-și asume legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul. Premierul României nu a ezitat să spună că susține eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
„Înainte de a-mi da votul vă anunț: Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale”, a adăugat premierul social-democrat.
Nicolae Ciucă, fostul premier al României, a refuzat să adopte Ordonanța de Urgență care avea în vedere interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat și a decis că modificarea se va face printr-un act normativ. Coaliția de guvernare a discutat două variante cu privire la veniturile mari de la stat: impozitarea suplimentară a venitului care este mai mare decât salariul brut al președintelui țării sau interzicerea cumulului pensiei cu salariu la stat.
„Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o Primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât îşi acoperă minimum necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară.
În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti, de exemplu, salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituţional, să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului”, a explicat Marcel Ciolacu.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Vouchere de vacanță pentru o nouă categorie de bugetari. Guvernanții vor să diminueze riscul unor noi greve