Schimbări majore la voucherele de vacanță. Un Ordin de Ministru emis de Ministerul Educației prevede restituirea banilor primiți în anumite condiții. Bugetarii au la dispoziție 60 zile să facă acest lucru, informează stiripesurse.ro.
Voucherele de vacanță valorează 1.450 lei și au început deja să fie distribuite bugetarilor. Cu toate acestea, Ministerul Educației a emis un nou Ordin, conform căruia, dacă un angajat din sistemul de educație este concediat sau pleacă din instituție, apucând să cheltuiască banii de pe vouchere, acesta este obligat să restituie suma folosită necuvenit din valoarea totală a tichetelor de vacanță.
Contravaloarea trebuie să fie achitată în termen de 60 zile de la momentul în care angajații din sistemul de educație pleacă sau sunt concediați. Din acest punct de vedere, putem lua exemplul profesorilor universitari sau celor suplinitori. Mulți dintre ei au contractele de muncă făcute pe perioadă determinată. Astfel, la finalul ciclului, este posibil ca înțelegerea să nu se mai prelungească.
Așadar, angajații din educație sunt obligați să restituie valoarea tichetelor de vacanță. De exemplu, dacă ei pleacă sau sunt concediați în luna septembrie, atunci trebuie să returneze banii pentru perioada septembrie – decembrie.
Citește și: Indemnizații tăiate pentru anumite categorii de bugetari. Finanțele au pregătit proiectul
”Art. 8. –
(1) La primirea voucherelor de vacanţă, personalul beneficiar semnează o declaraţie pe propria răspundere privind restituirea voucherelor de vacanţă rămase neutilizate la data încheierii perioadei de valabilitate a acestora şi/sau a sumelor necuvenite la data încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu.
(2) La sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente.
(3) În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanţă alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate, în termen de 60 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea”, arată Ordinul de ministru.
Totodată, nu toți angajații din sistemul de învățământ vor mai primi suma de 1.450 lei pentru tichetele de vacanță. Salariații care muncesc la plata cu ora vor primi bani în funcție de numărul de ore pe care le lucrează. Astfel, un angajat part-time nu va primi suma întreagă, de care beneficiază un salariat full-time.
„Art. 5. –
(1) Pentru personalul angajat cu contract individual de muncă cu timp parţial, voucherele de vacanţă se acordă proporţional cu durata timpului de muncă, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.
(2) În cazul personalului transferat sau detaşat din unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1 se acordă vouchere de vacanţă cu condiţia prezentării de către salariat a unei adeverinţe din care să rezulte că angajatorul de la care s-a transferat/detaşat nu i-a acordat voucherele de vacanţă pentru anul în curs până la data realizării transferului/detaşării.
În situaţia în care depunerea adeverinţei nu este posibilă, salariatul depune la unitate/instituţie o declaraţie pe propria răspundere din care rezultă că nu a beneficiat de vouchere de vacanţă aferente anului în curs la unitatea/instituţia de la care s-a transferat/detaşat”, se arată în Ordinul de Ministru.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Veste proastă pentru bugetari. Ar putea primi mai puţini bani, fondul alocat pentru bonusuri urmând să fie diminuat