Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a lansat o serie de măsuri importante pentru reforma instituțiilor de stat, în special pentru Romsilva, care a ajuns în atenția Guvernului condus de Marcel Ciolacu din cauza salariilor mari și a sistemului de posturi pe viață. Într-o conferință de presă, Fechet a anunțat că se pune capăt posturilor de director pe viață, măsură care va transforma radical structura de conducere a instituției, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: România și Bulgaria, în fruntea unui clasament rușinos al UE: Campioane la deficit bugetar!
foto: buget
Această schimbare face parte dintr-o reformă de „sus în jos” și include introducerea unui sistem de contracte de mandat pentru directori, limitate la maximum două mandate, însoțite de examene la fiecare cinci ani. Aceste examene vor evalua performanța și vor decide dacă aceștia vor putea continua în funcție sau vor fi revocați, în funcție de îndeplinirea unor indicatori clar stabiliți.
Această reformă face parte dintr-o serie de măsuri destinate să modernizeze administrația publică și să pună capăt posturilor pe viață care au fost o problemă în multe instituții de stat, inclusiv în Romsilva. Ministrul Mediului a punctat că schimbările sunt necesare pentru a adresa ineficiențele.
„În baza codului Silvic actual, nu vor mai exista directori puşi pe viaţă, cum sunt astăzi. Vor avea un contract de mandat, vor avea maxim două mandate, vor da examen la fiecare cinci ani, şi în baza unor indicatori foarte bine stabiliţi, ei îşi vor continua sau nu activitatea şi pot fi revocaţi oricând, ceea ce eu cred că e o chestiune care ar trebui să se întâmple”, a declarat Mircea Fechet, miercuri, într-o conferință de presă.
Un alt punct de interes este salariul directorului general al Romsilva, care ridică discuții aprinse. Acesta câștigă în prezent un salariu de 44.000 de lei, iar ministrul Fechet a declarat că i se pare „disproporționat de mare”, având în vedere situația actuală a regiei. Fechet i-a transmis personal directorului că acest salariu nu este justificat în contextul unei structuri de stat care se confruntă cu diverse probleme, fiind mult mai mare decât ar fi cazul într-o instituție publică de asemenea dimensiuni.
„Mie mi se pare că 44.000 lei, dacă reţin cuantumul brut al acestui salariu pe lună, fără să îl compar cu salariul meu sau cu salariul altui demnitar, mi se pare că pentru o structură naţională în situaţia în care este astăzi Regia, e un salariu disproporţionat de mare. Aceasta este opinia mea şi asta e ceea ce i-am comunicat şi personal”, a menţionat Fechet.
Te-ar mai putea interesa și: A început curățenia în sistemul bugetar. Statul are peste 1,3 milioane de angajați, cu un cost per angajat de 11.000 lei pe lună. La privat, media e de 9.500 lei