Conform președintelui Klaus Iohannis, este extrem de important ca bugetul acordat Ministerului Apărării Naționale să fie din ce în ce mai mare, mai ales în situația actuală, produsă de războiul dintre ruși și ucraineni, desfășurat atât de aproape de România. Astăzi, cu ocazia zilei Armate, șeful statului a promis mai mult sprijin pentru militari.
„Este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente”, a transmis șeful statului.
Președintele a mulțumit militarilor și a vorbit despre locul României în NATO și rolul pe care țara noastră îl are în actualul context de securitate.
Citește și: Marți are loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Ce subiecte vor fi pe ordinea de zi
„Traversăm o perioadă marcată de o accentuată incertitudine, iar efectele acestor provocări complexe ne afectează și viața de zi cu zi. În actualul context dificil, direcția noastră este clară: rămânem uniți și hotărâți, ancorați în valorile și simbolurile care ne definesc și ne dau putere ca națiune, și întărim cooperarea cu aliații și partenerii noștri. Armata a fost și va continua să fie simbolul tenacității și o componentă esențială în evoluția României, contribuind major la parcursul țării noastre către statutul de stat democratic, ireversibil atașat valorilor euro-atlantice”, a spus președintele.
„România are un loc distinct în cadrul NATO”, a transmis Klaus Iohannis. Mai mult, conform șefului statului, dat fiind faptul că NATO are structuri de comandă și control de luptă pe teritoriul țării noastre, este important ca Armată să primească mai mult sprijin pentru investiții.
„În ultimii ani a crescut constant prezența Aliată în țara noastră, fiind operaționalizate pe teritoriul României o serie de structuri de comandă și control și de luptă NATO. Odată cu deteriorarea accentuată a mediului internațional de securitate, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, s-a mărit semnificativ numărul militarilor NATO aflați în țara noastră. Împreună cu partenerii și aliații noștri suntem mai puternici și salut și cu această ocazie prezența acestora în România, ca dovadă a hotărârii de neclintit a NATO de a consolida și apăra Flancul Estic și regiunea Mării Negre. Prin deciziile adoptate la Summitul Alianței de la Madrid, din această vară, ne-am asigurat că acest proces va fi unul continuu, elaborat pe termen lung, ca răspuns la toate aceste provocări de securitate cu care ne confruntăm”, a declarat șeful statului.
Președintele a mai explicat astăzi că Armata are nevoie în continuare de investiții, pentru anul viitor fiind prevăzută o alocare de 2,5% din PIB.
„Armata României continuă să se modernizeze, iar în centrul acestui amplu proces de transformare vă aflați dumneavoastră, cea mai importantă resursă care dă valoarea și puterea oricărei forțe militare. Alocarea bugetară de 2% din PIB pentru Apărare, stabilită în anul 2017, a facilitat creșterea investițiilor, dotarea cu tehnică și echipamente, precum și fondurile necesare pregătirii și instruirii pentru o mai bună interoperabilitate cu aliații. Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creșterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-și îndeplini misiunile încredințate și astfel să conferim României și mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate. Este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente, sfidând întregul sistem internațional bazat pe reguli. Răspunsul nostru – al țărilor NATO și al partenerilor noștri – trebuie să fie unul decisiv și hotărât, menit să contribuie la descurajarea acțiunilor oricărui potențial adversar”, spune Iohannis.
Te mai poate interesa și: România va pregăti medici ucraineni pentru front. Premierul Ciucă: „Este o nouă contribuție importantă pentru sprijinirea Ucrainei”