- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bugetul MApN din 2024: 3 mld. de euro pentru investiţii şi 5 mld. de euro pentru funcţionare. Situaţia rămâne în continuare tensionată la graniţele României

29 Jan, 11:10 • Fundeanu Madalina
Bugetul MApN din acest an, în creştere cu 25% faţă de anul trecut. Din cei 8 mld. euro însă, doar 3 mld. euro merg spre investiţii, şi 5 mld. euro merg spre funcţionare.
Bugetul MApN din 2024: 3 mld. de euro pentru investiţii şi 5 mld. de euro pentru funcţionare. Situaţia rămâne în continuare tensionată la graniţele României

Bugetul MApN (Ministerul Apărării Naţionale) din anul 2024 este de 8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 2,3% din PIB-ul de 350 mld. euro, conform informațiilor prezentate de Ziarul Financiar.

Bugetul MApN din acest an, în creştere cu 25% faţă de anul trecut

8 miliarde de euro este bugetul Ministerului Apărării Naţionale în 2024, care se află în creştere faţă de anul trecut cu un procent de 25%, dar sub ţinta asumată verbal de 2,5% din PIB. Din cei 8 mld. euro însă, doar 3 mld. euro merg spre investiţii, şi 5 mld. euro merg spre funcţionare: salarii, pensii şi bunuri şi servicii, conform bugetului Armatei publicat de Ministerul de Finanţe.

La investiţiile din bugetul propriu, conform reprezentanţilor MApN, se adaugă investiţii din fonduri europene.

„Principalele obiective de investiţii în infrastructură sunt: infrastructură statică în cazarmă; infrastructură baze aeriane, infrastructură“. O atenţie deosebită se va acorda reducerii consumului de energie, inclusiv prin accesarea de finanţări din fonduri externe nerambursabile (programe operaţionale, PNRR) pentru eficientizarea energetică şi consolidarea clădirilor administrative aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”, au scris reprezentanţii MApN în propunerea de buget care a fost înaintată Parlamentului şi ulterior aprobată de forul legislativ.

Te-ar putea interesa și: Majorarea salariilor pentru bugetari. Ministrul Muncii: „Încercăm treptat să ajungem într-o zonă de echitate și în sistemul public”

MApN
MApN

România alocă, de mai mulţi ani, peste 2% din PIB pentru apărare, însă în puţini ani bugetul a fost cheltuit. Din momentul în care Rusia a atacat militar Ucraina, România şi-a luat angajamentul să aloce 2,5% din PIB cheltuielilor militare, pentru a dota Armata. Conform datelor publicate de Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), din 2,5% din PIB alocaţi în 2023, s-au cheltuit doar 2% din PIB-ul din 2023 (6,2 mld. euro), estimat de guvern la 320 mld. euro.

„Alocările bugetare pentru MApN în perioada 2024-2027 trebuie să reconfirme deciziile adoptate în urma Summit-urilor din Țara Galilor, Madrid și Vilnius, precum și Pactul Politic Național, semnat de partidele parlamentare.

Trebuie reamintit că anul 2023 a fost al șaptelea an consecutiv în care România aloca un procent de 2% din PIB pentru Apărare, al șaptelea an consecutiv în care peste 20% din bugetul MApN este destinat achiziției de echipamente și primul an în care s-a alocat un procent de peste 2% din bugetul MApN pentru cercetare-dezvoltare-inovare.

Mai mult, având în vedere evoluțiile recente ale mediului de securitate, începând cu anul 2023, România a alocat un procent de 2,5% din PIB pentru Apărare, în conformitate cu decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării din ședința din 01.03.2022, reconfirmată prin decizia din ședința din 06.07.2023 privind obiectivele României pentru Summit-ul NATO de la Vilnius (11- 12.07.2023)”, se notează în partea introductivă a anexei care prezintă bugetul MAPN.

Vezi și: Sondajul care schimbă perspectivele actuale ale coaliției de guvernare! În ce partide și instituții au românii cea mai mare încredere 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi transport inclus
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi ...
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi