Românii se pregătesc pentru masa de Paște, ajustându-și bugetele conform necesităților. Cu venituri modeste, cetățenii români caută soluții pentru a face cumpărături, adaptându-se la condițiile economice. Majoritatea (peste 40%) își mențin bugetul de Paște similar cu cel din anii precedenți, în ciuda creșterii prețurilor. Totuși, aproximativ 30% intenționează să aibă un Paște mai generos, destinând mai mulți bani pentru a bucura cei dragi.
Un studiu recent realizat de Veranda Mall, la care au participat 2280 de respondenți, a evidențiat strategiile românilor în gestionarea cheltuielilor pentru Paște în 2024. Confruntați cu inflația, 40% dintre aceștia aleg să păstreze același buget, iar 27% plănuiesc să își restricționeze cheltuielile. În același timp, 32.5% sunt dispuși să investească mai mult comparativ cu anul precedent.
Ai mai putea citi: Meteo Paște 2024. A fost actualizată prognoza ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Bugetul pentru masa de Paște variază, majoritatea (60%) plănuind să cheltuie până în 600 de RON. Totuși, 40% dintre respondenți se aventurează să depășească această sumă, iar un sfert dintre aceștia chiar depășesc 1.000 de lei. Mai în vârstă, românii trecuți de 60 de ani sunt mai predispuși să aibă un buget mai generos. Indiferent de vârstă sau de buget, prioritățile rămân aceleași: alimente și băuturi (63.7%), urmate de cadouri (20.8%) și îmbrăcăminte (6.6%).
Un procent mic, doar 5%, alocă bani pentru o vacanță de Paște, cu un interes crescut în rândul generației Z și al persoanelor în vârstă. În ceea ce privește mâncarea, aproape toți românii preferă să își pregătească propriile preparate, doar 6.8% optând pentru alimente gata pregătite.