- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burduja anunță prelungirea plafonării prețurilor. România cere ajutorul UE în fața crizei!

13 Sep, 14:05 • Bugiu ⁠Ana Maria
Sebastian Burduja anunță că România va cere ajutor Comisiei Europene. Ce a mai declarat ministrul Energiei.
Burduja anunță prelungirea plafonării prețurilor. România cere ajutorul UE în fața crizei!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România ar putea solicita Comisiei Europene prelungirea plafonării prețurilor la energie pentru consumatorii finali, dincolo de termenul-limită de 31 martie 2025.

Situația complicată a pieței energetice europene face ca plafonarea prețurilor să fie o soluție vitală pentru protejarea consumatorilor români.

 ″Asta urmează să definim. Nu este ceva facil. Putem să solicităm mai multe fonduri UE pentru investiții, putem să solicităm o decalare a decarbonizării, a termenelor de închidere a grupurilor pe cărbune″, a mai spus ministrul.

Sebastian Burduja a subliniat că, în cadrul Consiliului de Miniștri ai Energiei al UE, trebuie discutată deschis problema inechităților din piața energetică europeană, care afectează în special estul Europei.

″Este și aceasta o posibilitate. Noi trebuie să ne așezăm la masă în Consiliul de Miniștri ai Energiei din UE și să spunem lucrurilor pe nume.

Susținem cu cea mai mare solidaritate Ucraina, ca să nu mai vorbesc de Republica Moldova, sunt frații noștri, dar în același timp nu putem noi să susținem toate costurile, nu este corect.

Trebuie să așteptăm și să vedem cum va arăta piața în următoarele luni. Este un lucru important. Având în vedere că există o situație de inechitate, într-o piață care ar trebui să fie unică și funcțională, cred că toate măsurile trebuie să fie pe masă.

Continarea plafonării și în 2025 poate fi o variantă.

Vreau să o discut și cu omologii din Grecia și Bulgaria și să agreăm la nivel european, pentru că România își asumă această poziție, care este una principială, dar are nevoie și de alte țări alături, pentru că suntem în aceeași barcă cu toții, din păcate, astfel încât să putem avea cel mai bun argument în fața Comisiei Europene. Toate opțiunile sunt pe masă pentru a îndrepta această inechitate″, a răspuns Burduja.

Te-ar mai putea interesa și: România înfruntă UE. Compensații urgente pentru prețurile exorbitante la energie. Mesajul lui Sebastian Burduja este usturător

foto: Sebastian Burduja

Burduja anunță că România cere ajutorul UE în fața crizei!

În ultima perioadă, problemele din sectorul energetic estic al Europei, dincolo de Austria, au devenit evidente. Oficialii au colaborat cu omologii din Grecia și Bulgaria și plănuiesc să elaboreze un plan preliminar în următoarele 7-10 zile, care va fi prezentat în cadrul Consiliului Miniștrilor Energiei al UE.

″Vedem cu certitudine că, în ultimele săptămâni și chiar luni de zile, dincolo de Austria, la est de Austria, este o problemă și trebuie să o recunoaștem deschis.

Am făcut o recapitulare a discuțiilor tehnice și politice cu omologii din Grecia și Bulgaria. În perioada imediat următoare, ne-am propus ca, într-o săptămână-10 zile, să definim un plan preliminar pe care să-l prezentăm în Consiliul Miniștrilor Energiei al UE″, a menționat oficialul.

Sebastian Burduja a subliniat că Uniunea Europeană ar trebui să asigure solidaritate în sectorul energetic, astfel încât toți cetățenii să beneficieze de prețuri similare, indiferent de regiune.

″Aceasta este partea noastră de vină. În același timp, rolul unei uniuni energetice, așa cum Uniunea Europeană dorește să avem, este să beneficieze toată lumea, să existe solidaritate.

Energia, când este mai ieftină într-o parte a Europei, să ajungă și în cealaltă parte, ca să putem plăti prețuri similare. Este o chestiune de standard de viață pentru cetățenii UE, dar și de competitivitate a mediului economic.

În momentul când prețul la energie din Estul Europei este de 3 ori mai mare decât cel din Vestul Europei, cu siguranța aceasta nu este o piață care să funcționeze, integrată, unică, concurențială și corectă″, a punctat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a subliniat că interconexiunile slabe dintre piețele energetice europene, precum cele dintre Austria și Ungaria sau Austria și Slovacia, au agravat problemele din Europa de Est. El a menționat că, în contextul actual, România trebuie să susțină și cererea de energie din Ucraina și Republica Moldova, solicitând un tratament echitabil din partea Bruxelles-ului.

″Nu este corect ca, în centrul Europei, să existe probleme de interconexiune între Austria și Ungaria, între Austria și Slovacia. Dacă aceste piețe ar fi fost mai bine integrate, ele ar fi fost cuplate, deci noi nu am fi avut problema de astăzi.

Cu atât mai mult în contextul actual, în care noi trebuie să susținem și cererea de energie electrică din Ucraina și de la frații noștri de peste Prut, pretindem din partea Bruxelles-ului un tratament corect, principial, în care să punem cu toții umărul la acest efort adițional.

Vrem să avem o piață energetică unică și funcțională, în care și România, și alte state vecine, să aibă parte și de beneficii, nu doar să susțină o povară, în mod special în contextul războiului din Ucraina″, a conchis ministrul Energiei.

Te-ar mai putea interesa și: Ce se va întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2025. Burduja a explicat cum va funcționa noua schemă de ajutor