Sindromul burnout afectează tot mai mult dintre angajaţii români tineri. Acest sindrom este uşor de remarcat de către cei din jur, care încep să ia măsuri din timp pentru a nu pica şi ei victimele epuizării profesionale.
Concluziile celei mai recente cercetări Reveal Marketing Research, cu privire la condiţiile de muncă din România, sunt îngrijorătoare. Potrivit acestui studiu, 35% dintre respondenţi au declarat că sunt fericiţi la locul de muncă, iar 60% dintre angajaţi susţin că iau măsuri antistres la birou, în creştere de la 51%, în 2024, potrivit Agerpres
65% din totalul celor chestionaţi sunt complet nemulţumiţi de locul de muncă, principalul motivn fiind stresul. Stresul este cauzat, în principal, de volumul mare de muncă (64% dintre respondenţi), de preluarea excesivă de responsabilităţi (50%), de stagnarea salariului (45%) şi de interacţiunea cu clienţi dificili (34%).
Citeste si Premieră în România pentru angajații de la stat! Anunțul a fost făcut de Marcel Ciolacu
În plus, 66% dintre români declară că au remarcat colegi afectaţi de sindromul burnout. Epuizarea profesională se manifestă mai mult la femei decât la bărbaţi (71% faţă de 62%) şi la tinerii cu vârste cuprinse între 25-34 ani (74%).
„Angajaţii devin tot mai proactivi în prevenirea burnout-ului, iar procentul celor care iau măsuri anti-stres la locul de muncă creşte de la 51% în 2024 la 60% în 2025. Această tendinţă este mai pronunţată în rândul tinerilor de 18-24 de ani (68%) şi al celor cu vârste între 35-44 de ani (65%)”, se menţionează în studiu.
Volumul ridicat de muncă este o sursă de stres pentru femei mai mult decât pentru bărbaţi (68%, comparativ cu 61% în cazul bărbaţilor), în timp ce stagnarea salariului este un aspect care nemulţumeşte mai mulţi bărbaţi decât femei (49% faţă de 40% în cazul femeilor).
Pentru a face faţă stresului şi epuizării cauzate de volumul mare de muncă, angajaţii recurg la diverse soluţii. Astfel, 67% dintre români îşi iau concediu de odihnă, 54% se relaxează în timpul liber prin activităţi precum ieşiri în oraş sau shopping, 39% petrec mai mult timp cu cei apropiaţi, 36% ascultă muzică, iar 32% aleg să ia pauze mai lungi şi mai dese pentru a crea un mediu de lucru mai plăcut.
În acelaşi timp, doi din zece respondenţi (21%) consideră schimbarea locului de muncă ca fiind o soluţie potrivită, procentul fiind mai ridicat în rândul celor cu venituri peste 6.000 de lei (27%). 16% din totalul celor intervievaţi au declarat că au mărit consumul de produse de tipul tutunului şi alcoolului, despre care spun că îi ajută să gestioneze stresul.
Studiul Reveal Marketing Research a fost realizat online, în perioada 17-21 februarie 2025, pe un eşantion de o mie de respondenţi (dintre care 890 de persoane care lucrează), iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.