Bursa medicală reprezintă unul dintre veniturile de care elevii pot avea parte pe timpul studiilor. Conform unui nou ordin de ministru care stabilește oficial criteriile de acordare a burselor, elevii care au anumite probleme de sănătate primesc şi anul acesta burse medicale.
Decizia prevăzută acum și în Monitorul Oficial stabilește ca elevii cu probleme medicale să aibă parte de bursele medicale şi pe perioada vacanțelor. Mai mult, bursa medicală poate veni în sprijinul ajutorului social lunar.
Bursele medicale nu sunt pentru toate categoriile de elevi. Aceste venituri sunt oferite elevilor care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, structurate tipologic. Iată structura:
I. boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale;
II. boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;
III. boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;
IV. boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;
V. boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale;
VI. boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;
VII. boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;
VIII. boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză;
IX. boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării;
X. boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;
XI. boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele);
XII. boli genetice;
XIII. transplantul de organe, țesuturi și celule, stările post transplant;
XIV. orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/genetică/care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin 6 luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin 6 luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I-XIII este luată în considerare, potrivit edupedu.ro.
Conform documentelor oficiale, astfel de burse sunt acordate în baza certificatului de tip A5 eliberat de medicul specialist, iar mai apoi avizat de medicul de familie, sau a certificatului de încadrare în grade de handicap.
La dosar este nevoie de copie după certificatul de naștere, certificatul special, certificatul de handicap dacă este cazul și copie CI părinte sau tutore și hotărâre judecătorească în cazul acestuia din urmă.
Bursa medicală nu poate fi luată de elevii care nu au promovat anul de învățământ, care sunt corigenți la mai mult de o disciplină sau care au mai mult de 20 de absențe nemotivate, elevii care repetă anul școlar fără un motiv bine întemeiat sau cei care nu au fost admiși la liceu.