Elevii beneficiază de bursă socială, dacă sunt înscriși într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat și dacă provi din familii monoparentale, cu venituri reduse, dacă sunt orfani sau au afecțiuni medicale.
Elevii care lipsesc nejustificat de la școală și strâng 10 absențe nemotivate într-o lună, nu vor primi bursa socială în acea lună. Însă, dacă acestea sunt justificate printr-o problemă de sănătate, se vor primii bani înapoi.
Aceștia sau reprezentanții săi legali trebuie să prezinte documentele medicale în termen de 7 zile de la reluarea cursurilor. Iar dacă plata bursei sociale este efectuată înainte de a se lua în considerare motivarea absențelor, elevul va primi banii pentru luna respectivă odată cu plata bursei din luna următoarea.
Citește și : Noua taxă care va afecta pe toată lumea: „Este discriminatorie! Ridică probleme de constituționalitate”
Elevii care mai pierd bursa socială sunt cei care rămân repetenți. Prin urmare, pe durata vacanței de vară nu vor mai primi bursa, ci numai pe durata anului școlar, conform WOWBiz.
Bursa socială se sistează și după afișarea rezultatelor finale de la BAC, pentru elevii de clasa a 12-a.
Bursele sociale se acordă atât elevilor de la nivel primar, cât și celor de la nivel gimnazial, liceal, profesional și dual. Un elev poate primi o singură bursă socială, deși îndeplinește mai multe condiții pentru a fi eligibil.
Citește și : Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Bursa socială este în cuantum de 300 de lei pe lună, însă autoritățile locale pot decide să o mărească, conform Legii educației nr. 198/2023. Acestea se acordă și în timpul vacanțelor școlare, dacă elevul nu rămâne repetent sau nu are mai multe corigențe.