- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse 2024. Bani pe cardul elevilor şi pentru zilele de vacanţă dintre modulele școlare

13 Sep, 10:26 • Dobran Viorel
Burse 2024. În anul școlar 2024-2025, elevii vor primi bursele de merit, reziliență și tehnologice, în cuantumul minim stabilit de legea educației, doar în lunile martie și mai.
Burse 2024. Bani pe cardul elevilor şi pentru zilele de vacanţă dintre modulele școlare

Burse 2024. Bonficaţiile elevilor, fie că vorbim de burse de merit sau socilae, să fie plătite și pentru zilele de vacanță dintre modulele școlare, care în prezent potrivit regulilor de calcul se scad lunar din numărul de zile lucrătoare, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Senat.

Elevii de la cursurile cu frecvenţa de zi din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiază de burse care se acordă pe tot parcursul anului şcolar, cu excepţia vacanţei dintre anii şcolari pe perioada căreia se acordă numai bursele sociale”, ar urma să scrie la articolul 108 din legea 198/2023, după cum se arată în propunerea legislativă a unui grup de parlamentari USR.

În anul școlar 2024-2025, elevii vor primi bursele de merit, reziliență și tehnologice, în cuantumul minim stabilit de legea educației, doar în lunile martie și mai. Calendarul anului școlar care a început la 1 septembrie prevede cel puțin o zi de vacanță în restul lunilor, care afectează suma calculată pe formula din metodologie.

Aproximativ 82.000 de studenți străini vor să învețe în România. Câte burse a oferit statul român

Proiectul de lege citat modifică şi titulatura „bursei de merit” în „bursă de studiu, care reprezintă o formă de stimulare a performanţei elevilor raportată la colectivul clasei din care fac parte”.

În termen de 45 de zile de la adoptarea legii, Ministerul Educației să actualizeze prevederile din metodologia-cadru, mai menționează propunerea legislativă care urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Burse 2024, schimbarea din noul proiect legislativ:

 

Burse 2024

Burse școlare 2024 – 2025. Cine și cum poate obține burse sociale

Ministerul Educației va acorda burse sociale în cuantum de 300 de lei/luna și în anul școlar 2024 – 2025, valoarea acestora putand fi majorata in cazuri exceptionale, potrivit Metodologia-cadru de acordare a burselor in invatamantul preuniversitar 2024-2025.

Vor beneficia de burse sociale elevii din invatamantul preuniversitar de stat, inscrisi la cursurile cu frecventa, inclusiv celor scolarizati la domiciliu sau care urmeaza cursurile in scoala de spital, care se incadreaza in cel putin una dintre urmatoarele situatii:

a) elevi proveniti din familii care realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii;

b) elevi cu varsta de pana la 30 de ani, neangajati pe piata muncii si inscrisi in formele de invatamant cu frecventa redusa sau in programele educationale de tip „A doua sansa”, a caror familie realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii;

c) elevi cu unul sau ambii parinti decedati si elevi asupra carora a fost instituita o masura de protectie speciala, respectiv

plasamentul/plasamentul de urgenta, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

d) elevi care provin din familii monoparentale, care realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie; se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii;

e) elevi care au deficiente/afectari functionale produse de boli, tulburari sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului, incadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sanatatii si al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, si structurate tipologic conform aceluiasi act normativ, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

f) elevi cu afectiuni oncologice si/sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, in cadrul „Scolii din Spital” sau la domiciliu, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

Citește și: Cât vor încasa elevii români din burse de merit, de rezilienţă şi sociale în anul şcolar 2024-2025. Cum se calculează sumele

g) elevi care revin dupa scolarizarea din cadrul „Scolii din Spital” in unitatea de invatamant la care au fost inmatriculati anterior, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

h) elevi proveniti din familii care beneficiaza de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului.

In anul scolar 2024-2025, beneficiaza de bursa sociala si elevii cu afectiuni oncologice si/sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, in cadrul „Scolii din Spital” sau la domiciliu, precum si cei reintegrati in unitatea de invatamant la care au fost inmatriculati anterior, dupa o perioada de spitalizare mai mare de 4 saptamani, potrivit portalinvatamant.ro.

De asemenea, beneficiaza de burse sociale elevii din unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional daca sunt scolarizati fara taxe, la zi, la nivel primar, gimnazial si liceal.

Burse sociale pentru elevii din familiile monoparentale

Bursa sociala va fi conditionata de venit in cazul elevilor care provin din familii monoparentale. De la 1 iulie 2024, salariul minim brut pe economie este 3700 de lei. Asta inseamna un net de aproximativ 2300 lei.

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile nete realizate de membrii familiei, supuse impozitarii. Prin venituri nete se intelege totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singura, respectiv de fiecare membru al familiei, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cuantum Burse sociale 2024-2025

In anul scolar 2024-2025, cuantumul bursei sociale este de 300 lei/luna. Valoarea burselor poate fi suplimentata de catre consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant in functie de:

a) sumele alocate de autoritatile administratiei publice locale;

b) alte venituri obtinute potrivit legii.

Pentru obtinerea bursei sociale, elevii majori sau parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori depun la comisia de management al burselor din unitatea de invatamant o cerere insotita de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar.

Documentele care vor fi depuse, in termen de 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, de parinti/reprezentantii legali/elevii majori

Burse de merit 2024. S-au schimbat criteriile, mai puţini elevi vor încasa 450 de lei lunar pe card. Când se fac primele plăţi în noul an şcolar

burse pentru elevi
burse pentru elevi

Burse de merit 2024. Elevii din gimnaziu și liceu care finalizează anul școlar 2024-2025 cu o medie de cel puțin 9,50 vor beneficia de burse de merit, cu excepția celor din clasele a V-a și a IX-a. Această măsură este prevăzută în metodologia-cadru privind acordarea burselor școlare, publicată recent în Monitorul Oficial, și va fi aplicată pe parcursul anului școlar 2024-2025.

Potrivit metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare, publicată în Monitorul Oficial, care se aplică în structura anului școlar 2024-2025, elevii vor beneficia de mai multe tipuri de burse.

Burse de merit în 2024 – criterii de acordare

În anul școlar 2024-2025, elevii de la gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, inclusiv învățământ profesional și dual, cu excepția elevilor din clasa a V-a și a IX-a, primesc bursă de merit.

Pentru anul școlar 2024-2025, toți elevii de gimnaziu și liceu din învățământul preuniversitar, inclusiv cei din învățământul profesional și dual, vor primi burse de merit, cu excepția celor din clasele a V-a și a IX-a.

Criteriul principal pentru acordarea acestor burse este media generală de cel puțin 9,50 și media 10 la purtare, sau calificativul „foarte bine” la purtare, obținută la finalul anului școlar anterior. În plus, bursele nu vor fi acordate în luna în care un elev acumulează mai mult de 10 absențe nemotivate.

Elevii din clasele primare de stat vor continua să primească doar burse sociale, în timp ce restul elevilor, din gimnaziu și liceu, vor avea acces la diverse tipuri de burse, conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial:

Cuantumul minim al burselor:

Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
Bursă de merit : 450 lei
Bursă socială: 300 lei
Bursă pentru mame minore: 700 lei
Bursă tehnologică: 300 lei

Primul criteriu de acordare a bursei de merit în noul an școlar este dacă elevii din clasele specificate au media notelor mai mare sau egală cu 9,50 și au media 10 la purtare, ori calificativul „foarte bine” la purtare la terminarea anului școlar anterior.

De asemenea, bursa de merit nu se acordă (se suspendă) pentru luna în care un elev are mai mult de 10 absențe nemotivate.

Elevii din clasele primare de stat vor lua în anul școlar 2024-2025, la fel ca până acum, doar burse sociale. Restul elevilor, respectiv cei din școala gimnazială și liceu, beneficiază, după caz, de următoarele tipuri de burse, potrivit metodologiei-cadru publicate în Monitorul Oficial:

  • bursă de excelență olimpică I;
  • bursă de excelență olimpică II;
  • bursă de merit;
  • bursă de reziliență;
  • bursă socială;
  • bursă tehnologică.

Criterii pentru acordarea bursei de merit pentru elevii din clasa a V-a și a IX-a

Pentru elevii din clasa a V-a se va calcula media primelor două module de cursuri/de învățare din anul școlar în curs. Pentru pentru acordarea burselor în anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei, media trebuie să fie egală sau mai mare cu 9.50.

Elevii din clasa a IX-a vor primi bursă de merit pe baza mediei de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual, mediile trebuie să fie egale sau mai mari de nota 9,50.
Dacă în clasă vor exista:

  • unul sau mai mulți elevi cu media generală/anuală/media notelor din primele 2 module de curs, pentru elevii din clasa a V-a;
  • media de admitere pentru elevii din clasa a IX-a, egală cu a celui de pe prima poziție din lista beneficiarilor de burse –

Elevii din clasele specificate vor primi bursa de merit începând cu luna februarie, anul 2025, inclusiv pentru luna ianuarie.

Noutatea în anul școlar 2025-2025 este bursa de reziliență, care se acordă elevilor cu media notelor de la nota 7 în sus, până la pragul de acordare pentru bursa de merit, 9,50.
Vor primi bursă de merit și bursă de reziliență, în total, 30% dintre elevii unei clase.
Dacă vor fi situații în care numărul elevilor cu medii cel puțin egale cu nota 9.50 este mai mare de 30% din colectivul clasei, atunci „lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”.

Citește pe Romania tv.net: Schimbări la Bacalaureat și la Evaluarea Națională din 2025! Probele vor avea loc încă din ianuarie, iar elevii vor putea să-și vadă lucrările înainte de a depune contestații

Prin excepție, dacă vor fi clase în care elevii care îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și reziliență nu reprezintă cumulat un procent de 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.

O altă noutate în anul școlar 2024-2025 este aceea că au dreptul la bursă de merit și bursă de reziliență și elevii din învățământul profesional și dual, care au obținut:

  • Premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației;
  • Premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației.

Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, de o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior, ca medie generală, ori rezultate la competiții.

Bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit.

Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II, și cu bursa de merit/ bursa de reziliență și bursa tehnologică, prevede metodologia nouă.

Cum se calculează bursele de merit, de reziliență și bursele tehnologice pentru elevi

Burse 2024. Ce venituri se iau în calcul în cazul acestui tip de burse școlare. Ce elevi pot beneficia de ele

Bursele acordate elevilor se calculează după formula care are în vedere: suma stabilită prin lege, zilele de vacanță, zilele libere. Astfel, se va calcula:

  • Cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru – CmB;
  • Număr de zile lucrătoare din luna respectivă – NZL;
  • Număr de zile de vacanță din luna respectivă – NZV.

Formula de calcul este: (CmB/NZL) x (NZL – NZV) = suma bursei școlare de merit/reziliență/tehnologică.

Exemplu concret pentru calculul unei burse de merit pentru elevi,  luna septembrie 2024:

În luna septembrie, vor fi 21 de zile lucrătoare și 5 zile de vacanță, potrivit calendarului școlar 2024-2025, deoarece primul modul școlar va începe luni, 9 septembrie 2024, iar primele 5 zile se calculează și ele în totalul zilelor lucrătoare.

stfel, calculul va fi: (CmB/NZL) x (NZL – NZV). (Cuantumul stabilit prin lege împărțit la număr zile lucrătoare, înmulțit cu număr zile lucrătoare minus număr zile vacanță). În calculul prevăzut, sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare.

(450 împărțit la 21 = 21,428) înmulțit cu (21 – 5 = 16).

21,428 x 16 = 342,85 lei, se va rotunji la 343 lei/lună – bursă de merit pentru un elev în luna septembrie.

Exemplu concret pentru calculul unei burse de reziliență pentru elevi, luna septembrie:

Formula de calcul este aceeași: (CmB/NZL) x (NZL – NZV), însă cuantumul stabilit de lege pentru bursa de reziliență este de 300 lei. Astfel, se va calcula:

(300 împărțit la 21 = 14,285) înmulțit cu (21-5= 16).
14,285 x 16 = 228, 56 lei, se va rotunji la 229 lei/lună – bursa de reziliență pentru un elev în luna septembrie.
Același mod de calcul este valabil și pentru bursa tehnologică, tot cu valoarea de 300 de lei, pentru elevii de la liceele tehnologice și profesionale.

Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației, „Bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale, cu condiția ca elevii bursieri să se prezinte la examene”,

Când primesc elevii prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025

Prima plată a burselor școlare din anul de curs va fi pe data de 20 noiembrie 2024. Mai exact, elevii vor primii banii de burse aferente lunilor septembrie și octombrie, primele două luni de cursuri ale anului școlar 2024-2025.
Începând cu acest an, data de virare a banilor pentru bursele școlare este de 20 ale lunii, față de 15 ale lunii, cum a fost până acum.

Acordarea burselor de merit și de reziliență în acest an școlar, pe baza mediei, se va face la fel ca până acum, la propunerea profesorului diriginte, fără să fie condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Profesorul diriginte va trimite către secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență, pe baza mediei, în:

  • primele 25 de zile calendaristice de la începerea anului școlar, pentru elevii din clasele VI-XII;
  • primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie pentru elevii din clasa a V-a.

Bursele de merit oferite pe baza rezultatelor obținute la competiții/concursuri școlare și extrașcolare, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii de pe diplomele obținute la competiții, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major.

  • Cererea se face în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar;
  • sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial.

Rezultatele la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice care vor sta la baza acordării burselor de merit vor fi atestate prin:

  • copie diplomă loc I;
  • adeverință de la federația sportivă națională pe ramura de sport respectivă;
  • extras din calendarul competițional.
Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...