- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse de merit pentru elevi în anul școlar 2024-2025. Câți bani vor primi în fiecare lună elevii

03 Sep, 16:28 • Preda Silvia
Începând cu anul şcolar 2024-2025 elevii sportivi de gimnaziu şi liceu pot beneficia de burse de merit şi pentru medaliile de aur sau locul I obţinute la Campionatele Naţionale organizate de Federaţiile Sportive Naţionale, în sporturi olimpice, în baza Protocolului încheiat între Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Sport.
Burse de merit pentru elevi în anul școlar 2024-2025. Câți bani vor primi în fiecare lună elevii

Odată cu intrarea în vigoare a Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 se adaugă explicit, ca beneficiari ai burselor de merit, elevii care obţin premii la competiţiile organizate de Federaţiile Naţionale în sporturi olimpice, transmite Ministerul Educației.

Elevii din clasele primare de stat vor lua în anul școlar 2024-2025, la fel ca până acum, doar burse sociale. Restul elevilor, respectiv cei din școala gimnazială și liceu, beneficiază, după caz, de următoarele tipuri de burse, potrivit metodologiei-cadru publicate în Monitorul Oficial:

  • Bursă de excelență olimpică I: 450 lei
  • Bursă de excelență olimpică II: 450 lei
  • Bursă de merit: 450 lei
  • Bursă de reziliență: 300 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei.

Burse de merit pentru elevi în anul școlar 2024-2025

O altă noutate în anul școlar 2024-2025 este aceea că au dreptul la bursă de merit și bursă de reziliență și elevii din învățământul profesional și dual, care au obținut:

  • Premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației
  • Premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației.

Citește și: Schimbare uriașă la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Ce vor putea face elevii

Burse de merit pentru elevi în anul școlar 2024-2025
Burse de merit pentru elevi în anul școlar 2024-2025

Atenție! Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, de o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior, ca medie generală, ori rezultate la competiții.

Prima plată a burselor școlare din anul de curs va fi pe data de 20 noiembrie 2024. Elevii vor primii atunci banii de burse aferente lunilor septembrie și octombrie.

Elevii români pot beneficia de burse într-un an școlar doar dacă frecventează cursurile unei unități de învățământ autorizate/acreditate din România. Bursele se suspendă pe perioada studiilor în străinătate, chiar dacă elevul rămâne înscris la unitatea de învățământ de pe teritoriul României.

Acordarea bursei încetează la pierderea calităţii de elev, conform prevederilor Regulamentului – cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Vezi și: Structura anului şcolar 2024-2025. Tot ce trebuie să știe părinții și elevii