- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse facultate 2024-2025. Calendarul burselor pentru studenți. Care este perioada de depunere a documentației și când vor fi afișați beneficiarii

19 Oct, 00:08 • Stefan Simion
Studenții din cadrul universităților din București mai au timp, până în ultima zi a lunii octombrie, să-și depună dosarele pentru bursele sociale și de performanță, aferente anului universitar 2024-2025.
Burse facultate 2024-2025. Calendarul burselor pentru studenți. Care este perioada de depunere a documentației și când vor fi afișați beneficiarii

Burse facultate 2024-2025. Odată încheiată perioada de depunere a dosarelor, începând cu 1 noiembrie și până pe 8 noiembrie va avea loc evaluarea acestora de către comisia de acordare a burselor. Apoi, pe 8 noiembrie, vor fi afișate listele cu beneficiarii, potrivit edupedu.ro

Burse facultate 2024-2025. Ce studenți au dreptul la burse sociale

După publicarea listelor, studenții care se consideră nedreptățiți pot depune contestație. Au la dispoziție două zile pentru a contesta decizia evaluatorilor, între 11 și 13 noiembrie. Ulterior, contestațiile vor fi analizate, iar rezultatele finale vor fi afișate în perioada 14-18 noiembrie.

Citeste si Românii rambursează de 4 ori valoarea unui credit ipotecar. La aceeași sumă împrumutată, bulgarii și cehii plătesc o dobândă de două ori mai mică decât românii

Pentru a primi burse sociale, studenții trebuie să îndeplinească o singură condiție: suma per membru de familie din ultimele 12 luni să nu depășească 2.363 lei net/lună.

Burse facultate 2024-2025. Ce studenți au dreptul la burse de performanță

Perioada de depunere a dosarelor este și pentru bursierii de performanță aceeași, adică până pe 31 octombrie. Pe 8 noiembrie se va afișa lista cu beneficiarii, iar aceștia vor trebui să depună declarațiile de acceptare a bursei în intervalul 19-21 noiembrie.

Listele finale cu beneficiarii vor fi publicate pe 22 noiembrie, dată la care vor fi trimise și către Comisia Centrală de Acordare a Burselor.

Burse facultate 2024-2025. Ce studenți au dreptul la burse medicale

Studenții care știu că au dreptul la bursă medicală trebuie să prezinte documente care să dovedească eligibilitatea, inclusiv un certificat de la un medic specialist care să descrie evoluția problemei medicale.

Citeste si Ministerul Educației, precizări privind veniturile care sunt luate în calcul pentru acordarea burselor sociale. Ce competiții contează pentru bursele de excelență și de merit

Și aceste dosare se depun tot până pe 31 octombrie, iar studenții trebuie să prezinte o serie de documente specifice legate de veniturile familiei și situația personală, conform legislației în vigoare.

Care este cuantumul burselor

În anul universitar 2023-2024, bursele sociale au fost de 1.050 de lei pe lună, iar cele de performanță – de 1.200 de lei pe lună. Cuantumurile ar urma să rămână aceleași și în acest an, potrivit surselor Edupedu.ro.

Metodologia de acordare a burselor prevede următoarele:

Bursele, indiferent de categorie, se acordă pe întreaga durată a anului universitar (12 luni), cu excepția burselor sociale ocazionale și a burselor speciale acordate din venituri proprii ale Universității din București sau ale facultăților”, iar cererile se depun la secretariatul facultății, în format fizic sau în format electronic.

Citeste si Proiect. Studenții care nu locuiesc în cămin pot primi bani de la stat pentru plata chiriei

În ceea ce privește bursele de performanță, acestea „se acordă studenților din învățământul superior de stat, înmatriculați la programe de studii universitare cu frecvență, indiferent de forma de finanțare”.

(2) Bursele atribuite pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (1) se pot acorda studenților care se încadrează în cel puțin unul dintre următoarele cazuri:

a) Au obținut rezultate deosebite la învățătură, respectiv au cele mai mari medii din același an de studiu al unui program de studii;
b) au obținut performanțe științifice, inovație și brevete;
c) alte situații stabilite de facultățile Universității din București prin metodologii proprii aprobate de Senat.

(3) Facultățile pot stabili, prin metodologiile proprii, criterii minimale pentru performanțele prevăzute la alin. (2) lit. b).

(4) Bursa pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (2) lit. b) se poate acorda începând cu anul al doilea de studii, în urma recunoașterii performanțelor de către instituțiile de învățământ superior, pentru o perioadă de un an calendaristic, dar nu mai mult de finalizarea studiilor.

(5) Cuantumul bursei de performanță este mai mare decât cuantumul bursei sociale.

(6) Pentru anul I de studii (nivel licență, respectiv master) criteriul de atribuire a bursei pentru performanță este media obținută la concursul de admitere (în cazul în care nu se organizează concurs special de obținere a bursei de performanță). Studenții care au fost admiși fără concurs de admitere, pe baza rezultatelor obținute la olimpiadele școlare, se consideră admiși cu media 10.00”.

La articolul 16 este precizat că „Bursele sociale și de performanță pot fi retrase, după finalizarea primului semestru de studiu, de către Comisia de acordare a burselor la nivel de facultate și redistribuite în limita sumelor rămase disponibile”.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult